Nettó 1 milliárdot kapott Lázár János ménesbirtoka a kocsiszín és a versenyistálló felújítására

Kocsiszín és versenyistálló felújítását végezheti nettó 1,055 milliárd forintért a Galéria Invest Kft. írja az Átlátszó cikke. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., mely az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma, 2021 tavaszán került a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kezébe, a kuratórium elnöke pedig Lázár János lett.

Egy közbeszerzési kiírás eredményhirdetése jelent meg a napokban. Ebben többek között a következő részlet áll: „A tervezett beruházás két elemből tevődik össze, a kocsiszín és a versenyistálló épületeinek felújításából. (...) Az engedélyezett építési tevékenységgel felújítandó épületegyüttes műemléki védelem alatt áll.” A tendert a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. írta ki, a felújítást a Galéria Invest Kft. nyerte nettó 1 055 000 000 forintos ajánlattal.

Az istálló melletti „kocsiszín” épület meglévő belső állapota jelenleg istálló, öltöző, kocsiszín és irodai-munkahelyi igények kiszolgálására alkalmas, ugyanakkor a tervezett reprezentatív funkciókat képtelen befogadni. A kivitelező feladata a külső megjelenés összehangolása mellett a szociális blokk teljes belső átalakítása oly módon, hogy az épület „előéletének” értékes elemei megmaradjanak. Az istálló és a kocsiszín eredeti funkciója mellett az épület északi végére terveztek nagyobb átalakításokat.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ről legutóbb az derült ki, hogy a magyar kormány 15 milliárd forinttal támogatta a Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címére bejegyzett vagyonkezelő alapítványt, a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt. E szervezet kuratóriumi elnöke Lázár János.

A lap megjegyzi, hogy a ménesbirtok tulajdonrészét 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza az állam 2016-ban, az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított az állam a birtokra:

A hvg.hu írta meg ez utóbbiról, hogy a kivitelezést Mészáros Lőrinc családi vállalata, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nyerte. Az Mfor összesítése szerint az állam négy év alatt 44 milliárd forint tőkét biztosított a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, amely 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott. Mindez azonban már nem közvetlenül az állami vagyont gyarapítja, hanem a Jövő Nemzedék Földje Alapítványét.

Fotó: Lázár János / Facebook