Csongrád-Csanád megye átlagfizetésben előzi Bács-Kiskunt és Hajdú-Bihart is a KSH szerint

A Központi Statisztikai Hivatal által készített Fókuszban a megyék című kiadvány negyedévente áttekintést nyújt Budapest, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról.

A változásokat, a térségek közötti különbségeket térképek és több száz interaktív grafikon szemlélteti, a folyamatok megértését pedig rövid, lényegre törő magyarázatok és részletes táblázatok segítik. A térképek néhány kiemelten fontos adat alapján mutatják be a megyék, illetve a főváros egymáshoz viszonyított pozícióját.

Eszerint szinte teljes a foglalkoztatás Csongrád-Csanád megyében az idei első negyedéves adatok alapján, ugyanis a munkanélküliségi ráta mindössze 2,5 százalékos (tavaly az utolsó negyedévben mindössze 1,1% volt), mely azonos Fejér megyével.

Ennél csupán Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megye, valamint Budapest adatai jobbak, a legalacsonyabb adat 0,8 százalék lett Vas megyében, amely egyébként ritka. A szomszédos megyékben rosszabb a helyzet, Bács-Kiskun megyében 3,7 százalékos a munkanélküliség, míg Jász-Nagykun-Szolnokban 5,3 százalék, Békésben 6,5 százalék ez az adat.

Ugyanakkor foglalkoztatási rátában sem vagyunk lemaradva a 74,5%-os adattal. Előttünk csupán a hagyományosan jól szereplő dunántúli megyék vannak (Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér megyék, valamint Budapest). A legmagasabb ráta sem üti áta 80%-ot, Budapesten 79,9%-ra adódott mindez. Mögöttünk van Bács-Kiskun megye 73,2 százalékkal, míg Hajdú-Bihar 70,1 százalékkal.

Forrás: KSH

A kiadvány többek között az átlagfizetést is kimutatja megyénként, amelyben meglepően jól áll a Szeged-központú megyénk. Az adókedvezmények nélküli legmagasabb átlagkereset nem meglepően a fővárosban van. Budapesten a nettó átlag 425 ezer 586 forint, Győr-Moson-Sopronban 345 ezer 823 forint, Komáron-Esztergomban 320 ezer 120, Fejérben 319 ezer 156 forint.

Csongrád-Csanád megye olyan megyéket előz, ahol mostanában igen sok és nagy volumenű ipari beruházást jelentett be a kormány. Nevezetesen Bács-Kiskun megyében 283 ezer 341 forint, míg Hajdú-Biharban 286 ezer 565 forint ez az átlagos összeg, míg megyénkben 289 ezer 513 forintra adódott.

Ezzel Budapestet is beleszámítva a 10. helyen állunk, amely a 20-ból (19 megye és a főváros) elég előkelőnek számít ahhoz képest, hogy a Dél-Alföldi régió az egyik legszegényebb az EU-ban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a medián-, vagyis középbér jobban kifejezné azt, hogy valójában mennyi azok száma, akik az átlag alatt keresnek. A KSH ritkán teszi ezt közzé, bár a márciusi adatokban benne van országosan: a bruttó kereset mediánértéke 397 ezer 900 forintot ért el, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 276 ezer forint volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

KSH: Májusban a teljes munkaidősök átlagkeresete 495 900 forint volt

Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az egy évvel korábbinál 14,9 százalékkal magasabb, 495 900 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 15,6 százalékkal, 342 000 forintra emelkedett.