Húszról harminc napra nőtt az egészségügyben az átlagos várakozási idő a járvány után

Az átlagos várakozási idő mostanra elérte a 30 napot a járóbeteg szakellátásban, az előjegyzési időszak szakterülettől függően, 3-tól 68 napig terjedhet – derült ki a Medicina 2000 Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség felméréséből.

2022 májusában 44 tagintézményükben mérték fel, hogy mennyit kell várakoznia a betegeknek ahhoz, hogy bejussanak egy szakrendelésre – mondta az InfoRádió érdeklődésére a Medicina 2000 magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke, Pásztélyi Zsolt.

A felmérést 2016 óta egy-két évente végzik, bár a koronavírus-járvány miatt két év kimaradt. Idén, a szokásostól eltérően erre májusban került sor, hogy lássák, mivel is vágnak neki a pandémiás időszak után az ellátásnak. Az eredmények alapján elmondható, hogy az elmúlt esztendőkben folyamatosan nőtt az átlag, vagyis míg 2016-ban még 20 nap volt az összátlag, addig ez mára már 30 nap.

  • A legkedvezőtlenebb helyzet a diabetológiában és az angiológiában, tehát az erek vizsgálatánál tapasztalható. Előbbi esetében 12,5 napos romlás volt mérhető, amivel 45 napra ugrott az átlagos várakozási idő, utóbbinál 11,5 nappal nőtt a várakozási idő, elérve az átlagosan majd 54 napot.
  • Kedvező elmozdulás látható viszont a kardiológia esetében, ahol csaknem 10 nappal csökkent, így már „csak” 48,72 nap az átlag várakozási idő, de
  • a gasztroenterológia szakrendeléseken is 9 nappal, 31 napra rövidültek a betegfogadási listák.
  • Rajtuk kívül még a szemészeti szakrendeléseken látható érdemben javuló helyzet, itt 3,4 napos javulással nagyjából az átlagosra (29,6 napra) rövidült a betegfogadási listák hossza.

Pásztélyi Zsolt ugyanakkor kiemelte, hogy a pandémia eltolta az ellátásokat. Számos háziorvos kevésbé ért rá, így az ottani kontrollok sokszor „felcsúsztak” a járóbeteg-szakellátásba, most pedig, miután a járvány alábbhagyott, a betegek is jobban jönnek, pótolva az elmaradt kontrollokat, így aztán

egy enyhe, a 2019-es évhez képest összességében négynapos emelkedés látható.

A szakember megjegyezte, korábban a felméréseket novemberben végezték, de most nem akartak addig várni, várhatóan viszont sort kerítenek az értékelésre ősszel is. A betegfogadási idők változását monitorozni kell, és amennyiben szükséges, finanszírozási eszközökkel kell beavatkozni a fekvőbeteg-ellátásban már sikerrel alkalmazott technikák bevezetésével, például a háziorvosi gyógyszerfelírási jogosítványok kiterjesztésével a nagy terhelés alatt lévő szakmákban.