Nemcsak az árak, a kerítés is emelkedik: egy méterrel magasabb lesz a déli határzár

Megerősíti a meglévő határkerítést, illetve új szakaszon állít fel biztonsági határzárat a kormányt a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint, amit a 444 vett észre szombaton délelőtt.

A határozatban foglaltak szerint

  • a magyar–szerb határon lévő kerítés magasságát 1 méterrel megnövelik,
  • a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon pedig kerítést építenek.

Mindezen feladatokra 19,5 milliárd forintot szán a kormányzat. A kerítésmagasítást minden bizonnyal azért tartják fontosnak, mert létrával sokszor előfordul, hogy át tudnak jönni migránsok a fizikai határzáron.

A kerítés márpedig nem játék, akit elkapnak mászás közben vagy után, azzal szemben „a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el”. Hogy ez mit jelent, azt alábbi cikkünkben fejtette ki kollégánk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Mi történik azzal, aki átmássza Magyarország kerítését?

A határra vezényelt honvédek és rendőrök igyekeznek megakadályozni a migránsok kerítésen történő átjutását, amiről gyakran olvasható is a police.hu oldalon, hogy hány embert fogtak el, ők milyen származásúnak vallották magukat, tudták-e ezt igazolni, és a beszámolók végén kivétel nélkül mindig szerepel a következő mondat: „A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el”. De mit jelent ez a gyakorlatban?