Több mint 650 ezer forinttal emelte a miniszterek fizetését Orbán Viktor

Bár a miniszterelnök néhány hete azt mondta, nem most van itt az ideje annak, hogy bérkérdésben előre tudjunk lépni, a miniszteri fizetését jelentősen megemelte: az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány hivatalba lépése óta már több mint 2,6 millió forintot keresnek, mely 33 százalékos emelést jelent az RTL Híradó szerint.

A parlament júniusban elfogadott egy törvénymódosítást, ami nemcsak Orbán Viktor fizetését emelte meg, de egyedül az ő döntésén múlik ezentúl, hogy a kormánya tagjainak és az államtitkároknak mennyi a fizetése. Azóta az RTL többször kérte hiába a kormányt, hogy adják ki a miniszterek fizetései adatait.

Gulyás Gergely a július 7-i Kormányinfón az RTL Híradó kérdésére azt mondta, hogy két miniszter, Nagy Márton és Csák János havi ötmillió forintot kap a munkájáért, de „a többiek maradtak ott, ahol voltak”. A kormány oldalára a napokban – visszadátumozva – feltöltött dokumentumok szerint ez nem így van.

Az előző kormányban az 5 millió forintot kereső Süli János és Mager Andrea kivételével havonta bruttó 1 979 400 forintot kaptak a miniszterek a munkájukért.

Május 25-től viszont 2 632 800 forintra nőtt a fizetésük.

Az előző kormányban is dolgozó miniszterek így 653 400 forintos többletet kaptak, mely 33 százalékos emelésnek felel meg. Ez jóval meghaladja az éves inflációt és az átlagkereset növekedését is.

A héten a 24.hu vette észre, hogy az államtitkárok fizetését is megemelték: 1,75 milllió forintról 1,9 millióra. Gulyás Gergely a heti Kormányinfón azt hangsúlyozta, hogy ez egy infláció alatti emelés. Az RTL Híradója megkérdezte a kormányt és a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy mi indokolta a jelentős béremelést, de egyelőre nem kaptak választ.

Gulyás Gergely arra is hivatkozott, hogy eddig is a miniszterelnök döntött a kormánytagok fizetéséről, és 2018 óta következetesen az előző évi átlagbér hatszorosában határozza meg azt. A most meghatározott fizetés ennek megfelel, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly bruttó 438 814 forint volt az átlagkereset az országban. Az előző években, 2019 óta azonban nem emelték a miniszterek fizetését.

A kormány tagjai közül Semjén Zsolt, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály a parlamentnek is tagjai. Országgyűlési képviselői munkájukért további bruttó 1 316 400 forintot kapnak, így a havi bruttó jövedelmük közel négymillió forint.