Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón: A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet

Szerdán délelőtt rendkívüli kormányülést tartott Orbán Viktor az „európai energia-veszélyhelyzetre” hivatkozva, délután pedig kormányinfót jelentett be Gulyás Gergely. Elég sűtűek a történések mostanság, ugyanis a katatörvény átnyomása és az új jogállamisági jelentés megjelenése után vagyunk.

Gulyás Gergely elmondta, kabinetvezetők ülése, és nem kormányülés volt délelőtt. A németországihoz hasonlóan Magyarországon is eljött a pillanat: energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Gulyás szerint ugyanis világossá vált, hogy Európában nem lesz elég gáz az őszi-téli fűtési szezonra, ezt már a válsagtanácskozáson is elmondták.

A kormány hétpontos tervet fogadott el ennek apropóján, melyek augusztustól lépnek életbe. A veszélyhelyzet célja, hogy felkészüljenek az energiaválságra, megerősítsék az energiabiztonságot és a tovább emelkedő energiaárak mellett megvédjék a rezsicsökkentést:

  1. Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre emeli a gázkitermelést.
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolók 44 százalékig töltöttek, ez körülbelül negyed évig biztosítaná az ország ellátását.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el a kormányaz energiahordozókra és a tüzifára. Kivétel a bértárolás.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a lignitkitermelést, szénbányászatot.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani az energiaellátás érdekében.
  6. A biztonságos áramellátás fenntartására a kormány a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezi.
  7. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci ár lesz augusztus 1-jétől. A sávhatár: 210 kW/hó áramnál, 144 köbméter/hó földgáznál. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti Gulyás szerint.

Németh Szilárd is ott volt a rendkívüli kormányinfón. Elmondása szerint a nagycsaládosokra más szabályok fognak vonatkozni, ugyanis számukra 2329 köbméterig évente rezsicsökkentett áron jár a gáz. Minden gyerek után plusz háromszáz köbméterrel növekedik az a mennyiség, amit rezsicsökkentett áron fogyaszthatnak a családok – tette hozzá. Az áramnál azonban nincs ilyen megkülönböztetés, illetve kedvezmény.