GKI: Árstop nélkül EU-rekorderek lennénk a 31 százalékos inflációnkkal

Májusban a 10,8 százalékos magyar infláció az EU kilencedik legmagasabbja volt, de az állami beavatkozás nélkül sokkal durvább lenne, vezetnénk az európai listát a hvg.hu cikke szerint, mely a GKI Gazdaságkutató Zrt. számításaira alapoz.

Bár júniusról még nem minden uniós ország adta ki az adatait, a magyar áremelkedés már ismert: 11,7 százalékosra gyorsult. A hvg.hu cikke arról ír, hogy a GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint amennyiben nem lennének az árrögzítések, az EU legmagasabbja,

31 százalékos lehetne a magyar infláció.

A számításuk szerint ha a földgáz ára világpiaci lenne, csak ez önmagában 8,5 százalékponttal megdobná az inflációt, az üzemanyagok árának elengedése pedig 4,4 százalékponttal. A villamos energia esetében ez a hatás 2,4, az élelmiszereknél pedig 1,9 százalékpontos.

Háztartásonként, ha a földgázért a piaci árat kellene fizetni, 10 ezer forint pluszkiadás volna havonta átlagosan egy főre, a villamos energiánál 2800, az élelmiszereknél 2150 forint jön ki átlagban. Az üzemanyagnál egy főre 5 ezer forint volna a többletköltség, de mivel autót nem mindenki használ,járművenként 20 ezer forint volna átlagosan.

A cikk megjegyzi továbbá, hogy a magyar infláció egészen más, mint a kontinens többi országában látható drágulás: míg Máltát kivéve máshol az energia drágul nagyon, nálunk azt mesterségesen alacsony áron tartják. Ellenben az élelmiszereink drágulása itt az egyik legnagyobb Európában, és az iparcikkek, valamint a szolgáltatások is jócskán az európai átlag fölött drágulnak nálunk.