Elfogyott a pénz a kis kis benzinkutak támogatásához, bedőlhet a vidéki ellátás

Júliusban már nem kapták meg a literenkénti 20 forintos támogatást a kis kutak – számolt be Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az InfoRádiónak, aki súlyos helyzetre figyelmeztet.

Eddig az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. fizette ki a literenkénti 20 forintos támogatást a kisbenzinkutaknak, de a társaság arról adott tájékoztatást, hogy pénzügyi keretei már nincsenek, így a júliusi támogatás kifizetését már nem látják – mondta az InfoRádiónak a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Egri Gábor szerint próbáltak minisztériumokhoz fordulni pénzügyi forrásokért, de még nem kaptak semmilyen pozitív választ. Mindeközben már zajlik az aratás, és nagyon komoly ellátási problémák lehetnek a mezőgazdaságban – tette hozzá. Igaz, az eddigi támogatás is  nagyjából a villanyszámlára volt csak elegendő.

Lélegeztetőgépen vannak tartva a kis benzinkutak, de úgy látszik, ezek a források nem állnak rendelkezésre júliusra, holott erről jogszabály és határozat született a kormány részéről – emelte ki. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a napokban arról beszélt, hogy már messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig tartható a 480 forintos benzin”, erről mi is beszámoltunk.

„Globális ellátási problémák vannak, a finomítói kapacitások nem fedik le a piaci igényeket, ez Európára is igaz, és Magyarországra is. Jelenleg egyedül a százhalombattai finomító képes ellátni a magyar piacot üzemanyaggal, mert térségünkben is üzemanyaghiány van részben az OMV leállása miatt. Hernádi úr bejelentette, hogy augusztusban a Mol is le fog állni, a battai finomító, és ezért az állami tartalékok megnyitását fogja kérni.

Nagyon kiélezett a helyzet, ez a vonat, nagyon úgy néz ki, hogy a falnak csapódhat”

– fejtette ki. Az elnök szerint mivel a júliusi támogatást sem látják, hogyan kapják meg, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a vidéki ellátás be fog dőlni Magyarországon.