Mégis módosították a kata-törvényt: kijavították benne a helyesírási hibákat

Parragh László kamarai elnöknek igaza lett: nem volt puhításra irányuló módosító javaslat a kata-törvénnyel kapcsolatban, lényegében csak a sebtében megírt javaslat helyesírási hibáit javítják.

Mint azt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, kizárt, miszerint a kata tervezett módosítása még puhulna, amikor a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla.

A hvg.hu cikke azonban megjegyezte, hogy ilyenkor mégsem tét nélküli a dolog, volt már számos példa, amikor ezekben a módosítókban visszakozott legalább részben a kormánypárt. A törvénytervezetet hétfőn nyújtották be a parlamentnek, kedd délután már meg is szavazhatják, ekkor van még lehetőség a változtatásra.

A parlament Törvényalkotási Bizottsága gyűjti össze azokat az indítványokat, amelyeknek nagy esélyük van arra, hogy tényleg átmennek. Mint a hvg.hu írja, annk rendje szerint össze is ült a bizottság, beadták az összegző módosítójukat, amiből kiderült, hogy kilenc ponton is átírnák a törvénytervezet szövegét:

  1. azt, hogy közteherfizetési, egybeírjuk, nem kötőjellel,
  2. azt, hogy idetartozik, egybeírjuk,
  3. abba, hogy „értesítő levélben tájékoztatja kisadózót”, be kell tenni egy „a” névelőt,
  4. abban, hogy adó- és vámhatóság, a kötőjel után kell egy szóköz,
  5. a (4) bekezdése helyett elég azt írni, hogy (4) bekezdés,
  6. olyan szó, hogy bevélt, nincs, helyette azt kell írni, hogy bevételt, a különadó-fizetésit pedig kötőjellel írjuk,
  7. ahelyett, hogy „adó- és vámhatóság által nyomtatvány”, azt kell írni, hogy „adó- és vámhatóság által rendszeresített nyomtatvány”,
  8. azt, hogy teljeskörűen, egybeírjuk,
  9. és egy ponton az elé, hogy „kisadózó vállalkozások tételes adója”, oda kell tenni, hogy „a”.

Persze az ellenzéki javaslaotkat menetrendszerűen lesöprik az asztalról, így lényegében valóban nincs puhítás. Sokan felháborodtak a katás adózásról szóló törvényjavaslaton, hiszen kérdéses, hogy egyáltalán marad-e bárki a taxisokat leszámítva, akinek megéri ezt az adónemet választani ősztől.