Ezúttal szülővárosából, Kisújszállásról kapott egy díjat Karikó Katalin: övé lett a „Kati, szeretünk!-díj”

Hálát és nagyrabecsülést fejez ki a kisújszállásiak civil kezdeményezése, a „Kati, szeretünk!-díj”. Karikó Katalin átvette a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”. Az SZTE kutatóprofesszora tudománynépszerűsítő előadást tartott, és mentoráltjaival együtt válaszolt a kisújszállásiak kérdéseire írja az egyetemi hírportál.

Hazalátogatott Kisújszállásra Karikó Katalin. A Kisújszállásról elszármazottaknak szóló, előző esztendőkben is szokásos meghíváshoz képest a július 3-i találkozót civil kezdeményezés tette kivételessé. Gyerekkori barátok és osztálytársak, valamikori szomszédok és jó ismerősök, közeli és távoli rokonok, egykori tanárok és mai vezető tisztségviselők azért hívták haza a kisújszállási Vigadó patinás épületébe a világhíressé lett biokémikust, hogy így is kifejezhessék: „Kati, szeretünk!...”

A helyi televízió is tudósított az ünnepségről, melyet Tóth József, a Móricz Zsigmond gimnázium – a biokémikus alma materének – mai főigazgatója celebrálta. „Kisújszállás város egésze kitüntetett figyelemmel kísérte a médiában közzétett, Kati kutatói teljesítményeiről szóló híradásokat” – állította az ünnepi ceremóniát levezető gimnázium-igazgató. Ezt az összegyűjtött tudást teljessé tette Karikó Katalin, aki élvezetes előadásával beavatta a megjelenteket az általa művelt tudományba, megmutatta a világsikerig vezető út főbb állomásait.

A tudománynépszerűsítő előadás magyarázó rajzokkal és adatokkal vázolta az mRNS-technológia működési elvét, eddigi eredményeit. Karikó Katalin arra a kérdésre is válaszolt, hogy kikkel találkozott és kik váltak kutatótársaivá az általános elismertséghez vezető úton. Karikó bemutatta Pardi Norbertet, az SZTE alumnusát, ahogy az amerikai Pensylvaniai Egyetemen lép örökébe. Negyedczky Szabó Gábor Tamás kutatóorvosról pedig elárulta, hogy a korábbi kisújszállási találkozóján megismert fiatalember miként lett a munkatársa a németországi BioNTech laboratóriumaiban.

A kisújszállásiak most láthatták először együtt városuk három, nemzetközi rangú kutatóvá lett polgárát. A kisújszállási civilek érembe sűrített elismerése, a „Kati, szeretünk!-díj” ötletgazdája, Rácz Lajos mondta el a kitüntetés történetét. Az egyedi plakettet Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász- és éremművész készítette el. Az alkotó az első és egyetlen „Kati, szeretünk!-díj” érme mellett a kunoknak emléket állító szoboregyüttese kicsinyített mását is ajándékba adta a világhírű tudósnak.

2021-ben döntött a területi önkormányzat arról, hogy megalapítja a „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat”, amellyel elsőként Karikó Katalin munkásságát ismerték el. A kitüntetést a megyei közgyűlés elnöke adta át. Hubai Imre szerint „Sokan arról ismerik a kunokat, hogy konokok. Az az állhatatos, szívós munka, amellyel Professzor Asszony kollégáival együtt dolgozott az egész emberiségért, azt is mutatja, hogy az az identitás, amely a Jászkunságban élők sajátja, példaként szolgál az egész világban.”

Az ünnepségen elhangzottakat a település alpolgármestere személyes beszélgetésben azzal egészítette ki, hogy „Kisújszállás Város reziliencia-stratégiája” épít Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának munkásságára. Ez is egyfajta kitüntetés. A teljes írás ide kattintva olvasható.