Letiltották egy újságíró Márki-Zay-interjúját az Indexnél, majd súlyos betegségéből való felépülése után kirúgták

A Media1 tudomására jutott, hogy az Index egyik legfőbb vezetője megakadályozta az áprilisi országgyűlési választásokat megelőzően Torkos Matild, az Index egyik főmunkatársának Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölttel készített interjú megjelenését.

Annak ellenére történt mindez, hogy a lapvezetés tudtával lett felvéve, majd az interjúalany sajtósa, Péterfi Judit által jóvá is lett hagyva, valamint lektorálták is. A portál úgy tudja, hogy az újságírót azzal hitegették, hogy majd publikálják a cikket, amennyiben Orbán Viktor is ad egy interjút, erre azonban nem került sor.

Péterfi a Média1-nek azt mondta, hozzájuk annyi jutott el, hogy az Indexnél „egy főnök” akadályozta meg az interjú megjelenését.

Azonban itt még nem ér véget a történet: a lap információi szerint az interjút készítő szenior újságíró súlyos betegséggel küzd, nemrég kórházi kezelésen is átesett. A betegszabadságának lejárata utáni napon viszont az első adandó alkalommal elbocsátották. Az Index vezetősége a Media1 érdeklődésére azt írta, 48 órát kérnek a magyarázatra.

A Media1 szerette volna minderről megkérdezni Torkos Matildot is, de nagyon határozottan elzárkózott attól, hogy válaszoljon a portál kérdéseire. A Media1 cikke megjegyzi, hogy az Indexnél olyan szigorú titoktartási kötelezettségeket tartalmazó szerződéseket íratnak alá a munkatársakkal, hogy annak súlyos anyagi konzekvenciái lehetnek, akár a távozás körülményeivel kapcsolatban közölt információk esetében is.

A portál több más, az Indexre közeli rálátással bíró forrásra hivatkozva tudni véli azt is, hogy Torkos Matildot nem először próbálták kipiszkálni a szerkesztőségből, és ez már 2021-ben is felmerült. Az újságírónő ugyancsak újságíróként dolgozó fia épp néhány héttel ezelőtt, júniusban távozott az Indextől.

A teljes sztori ide kattintva olvasható.