A forint ismét zuhan: elérte az új történelmi mélypontját az euróval és a dollárral szemben kedden

Kedden meredek gyengüléssel kezdett a forint a vezető devizákkal szemben. A reggeli esési hullámban történelmi mélypontja közelébe került az euróval szemben, majd meg is döntötte azt, a dollár ellenében is elérte mindenkori legrosszabb árfolyamát írja a Portfolio összefoglalója.

A fél órával ezelőtti állapotok szerint ismét 405 fölé gyengült a magyar fizetőeszköz, az új történelmi mélypont most éppen 405,38-nál áll. A jelek szerint képtelen magára találni a magyar deviza, a dollár már 391,71-nél jár, ez rekord. A cikk írásának pillanatában az euró jegzése épp valahol 404,7 felett járt.

A Portfolio írása szerint a befektetőket továbbra is aggasztják a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanságok, illetve a nagy folyó fizetési mérleghiány, amit csak súlyosbít a gyenge forint és a magas energiaár-környezet. Az MNB múlt heti kamatemelése csak átmenetileg erősítették a forintot.

A régióban is tartósan rosszabbul teljesít a forint: a cseh korona ma stagnál, a lengyel zloty 0,25%-os esést mutat, a forint pedig 0,6%-ot gyengült az euróval szemben.