Három a magyar igazság: a Kúria kimondta, hogy a tanársztrájk nem volt jogellenes

A Kúria kimondta: nem volt jogellenes a januári figyelmeztető tanársztrájk – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook-oldalukon.

A Kúria döntését az előzte meg még februárban, hogy a Fővárosi Ítélőtábla végül az Emmi fellebbezésére jogellenesnek minősítette azt. Azonban mint a bejegyzésben írják, most a Kúria helyt adott a PDSZ ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek és megállapította hogy a januári figyelmeztető sztrájk "nem sérti a sztrájktörvényben foglaltakat, a meghirdetett sztrájkkövetelések jogszerűek.

Mindazonáltal az akkor elutasító másodfokú ítélet nem volt más  a még elégséges szolgáltatás kérdésében, de mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés, a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet módosította annyiban a Kúria, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

A legfelsőbb bíróság ítéletében megállapította, hogy „Helytállóan hivatkoztak a kérelmezők a felülvizsgálati kérelmükben arra, hogy a 2022. január 31-én megtartott sztrájk nem minősülhet jogellenesnek a Sztrájktv. 4. § (2) bekezdése alapján, mert még a kérelmezett maga sem hivatkozott arra, miszerint a megtartott sztrájk az elsőfokú bíróság által megállapított még elégséges szolgáltatás teljesítését gátolta. Az eljárt bíróságok a kérelmezett viszontkérelmét a Sztrájktv. 3. § (3) bekezdése alapján pedig egyezően megalapozatlannak találták.”

Mint írják, ezen felül a kormány időhúzú taktikája végül nem jött be, hamarosan jönnek a részletekkel.