Szegeden maradhat a 36 fok a hidegfront ellenére is, idén volt a harmadik legmelegebb június, melegrekord ma nem dőlt

A legkevésbé a délkeleti országrészben érezteti hatását a hidegfront, itt alig fog egy-két fokkal alulmaradni a hőmérséklet a maihoz képest, ismét 35 fok feletti csúcsértékek várhatóak – írja a Dél-Alföld meteorológia nevű Facebook-oldal.

Ami tehát Szeged kapcsán érdekes lehet, az a hőmérséklet: ugyanis a hidegfront nem igazán fog érvényesülni itt sem, pont a 36 fokos várostól nem sokkal nyugatabbra, Kiskunhalas magasságában már csupán 33 fokos maximumok lehetnek, míg Baja környékén mindössze 29 fok:

Forrás: Dél-Alföld meteorológia

Mint írják, ma – kevés helyen – bárhol kialakulhat zivatar, ami meg is történt a keleti országrészben villámlások kíséretében. Szombaton zivatarok ugyanígy a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben lehetnek. Esetleges zivatarok nyomán trópusokat idéző pára ülhet a tájra.

Az Időkép szerint mindössze 34 fok várható Szegeden szombaton, ám ez sem sokkal kevesebb, mint a mai 38 fok körüli maximum. A portál arról ír, hogy a továbbiakban vasárnapra veszít erejéből a szél, sokat fog sütni a nap. Egy-egy zápor, zivatar kis eséllyel délen, délkeleten fordulhat elő.

Újra országossá válik a kánikula, 3136 fokot mérhetünk a délutáni órákban. Hétfőn ismét elérhetjük a 3738 fokot. Jelentősebb enyhülés a hét közepétől jöhet. Az alábbi ábra mutatja, hogy miként fog mindez kinézni Szegedre vonatkozóan az időjárási portál szerint:

Forrás: időkép.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is posztolt némi érdekességet Facebook-oldalukon. A bejegyzés szerint 2021 után idén is szokatlanul meleg júniuson vagyunk túl és a hónap vége ismét hőséggel telt.

22,1 fokos átlagával országosan a harmadik legmelegebb lett 1901 óta, megelőzve a tavalyit.

Az ország délkeleti részén volt a legmelegebb, olyannyira, hogy a lenti képen fekete pontokkal jelölt területen a mostani június volt a legmelegebb az elmúlt 122 év alapján.

Forrás: OMSZ

Az előzetes, automata-adatok alapján a délkeleti országrészben, valamint az ország legkeletibb részén 2022 júniusa ráadásul a legszárazabb is volt a XX. század eleje óta. A Dunántúlon több csapadék hullott ugyan, de az országos átlag még így is mintegy 27%-kal elmaradt az 1991–2020-as éghajlati normáltól.

A mai napra, ahogy azt már mi is írtuk, nem volt valószínű, hogy megdől az országos melegrekord, amelyet Ásotthalmon mértek még 1950-ben. Bár eléggé megközelítettük azt: Az OMSZ posztja szerint a mezőkövesdi víztározónál 40,1 fokot mértek a 40,3 fokos rekorddal szemben.