Pénteken tudunk utoljára SZÉP-kártyával élelmiszert venni, a kormány még nem hosszabbított az érvényességen

Sietnie kell annak, aki még SZÉP-kártyával akar élelmiszert venni a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

Július 1-jén lesz utoljára módunk arra, hogy bolti (hideg) élelmiszert SZÉP-kártyára vásároljunk. A kormány február 1-től nyitotta meg ennek lehetőségét először május végéig, majd ezt megtoldotta július 1-ig – írja a Bank360.hu. Utóbbi esetben az volt a magyarázat, hogy így ez a határidő egybeesik az árstopokkal és a kamatstoppal. Amíg azonban a kormány nemrégiben az árstopokat október 1-ig, a kamatstopot és a hitelmoratóriumot pedig december 31-ig kitolta,

a SZÉP-kártyás élelmiszervásárlás folytatásáról nem határozott.

Elvileg akár az utolsó pillanatban is bejelenthetik a SZÉP-kártyás élelmiszervásárlás további fenntartását, de döntés hiányában ez a lehetőség július 1-jén megszűnik a Bank360.hu cikke szerint. Akinek tehát van SZÉP-kártyája, és még ki akarja használni azt egy nagybevásárlásra, annak sietnie kell.

Mindegy, milyen kártyánk van, illetve melyik zsebben (alszámlán) van rajta pénz, mert bármelyiket használhatjuk erre a célra. A kormány ugyanis már az élelmiszervásárlás megnyitása előtt átjárhatóvá tette ezeket a kereteket, így a SZÉP-kártyások bármilyen célra, illetve alszámlára (szállás, vendéglátás, szabadidő) kapott pénzüket felhasználhatják a rendszeren belül bármire, például a szállás keretükből is vehetnek élelmiszert.

Ez a lehetőség egyébként a jelenlegi szabályok szerint egészen december 31-ig él.

Nagyon nem kell keresgélnie annak, aki még gyorsan élelmiszert akar venni a SZÉP-kártyájával, hiszen lényegében az összes nagy lánc lehetővé tette a boltjaiban ezt, és a vevők az eddigi tapasztalatok szerint öntik a pénzt a kártyazsebeikből erre a célra. Több ezer új bolt csatlakozott elfogadóként, és az élelmiszerkereskedők jól spekuláltak, hiszen az eredetileg május végéig élő lehetőség még kapott egy hónapot.

A boltokban egyébként nem szűnik meg teljesen a SZÉP-kártyás fizetés lehetősége, hiszen bizonyos helyeken a kínálatban szereplő, meleg ételeknek számító árukat továbbra is lehet vásárolni, amennyiben az megfelel a vendéglátásra igénybe vehető termékek kritériumának, és az üzlet elfogadja erre a SZÉP-kártyát. Pénteken 24 óráig pedig figyelhetjük, hogy vajon egy éjszakai kormányrendelet dönt-e a hagyományos bolti élelmiszerek SZÉP-kártyás vásárlásának meghosszabbításáról.

Az árstopokra nem kell figyelni, hiszen azok automatikusan folytatódnak, ahogyan a változó kamatozású lakáshitelekre előírt kamatstop is. Júliusban a hitelmoratóriumos adósoknak lesz dolga, hiszen ők csak akkor élhetnek augusztustól is a törlesztési moratóriummal, ha július végéig újra nyilatkoznak erről – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.