Nem hivatalosan közel 40 fokkal dőlt meg a mai hőségrekord Berettyóújfalun

Azért írjuk, hogy nem hivtalosan, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat erre külön felhívta a figyelmet posztjában. Ugyanis tegnap, vagyis szerdán szétterjedt az országos sajtóban, hogy a napok óta tartó hőségben az OMSZ mérései alapján, a június 29-re vonatkozó napi melegrekord 39,2 fokkal dőlt meg Adonyban.

Azonban később frissítette a posztját az OMSZ, miszerint mérési hiba történt, így a 39,2 fokos adonyi adatot időközben érvénytelenítették. A hivatalos eredményhirdetésre általában várni kell. Azonban a posztban az szerepelt, hogy több, más mérőállomáson még így is megdőlt a rekord szerdán: ekkor Dévaványán 38,4 fokig emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ez az érték tehát az új napi országos maximum hőmérsékleti rekord.

Csütörtökön sem volt ez másként, a Facebook-posztjában az OMSZ azt írja, hogy mérőhálózatuk 13:00 UTC-s állapota alapján (tehát 15 órakor helyi idő szerint) megdőlt a mai napra vonatkozó melegrekord: Berettyóújfalun 39,6 fokot mértek. A lenti kép alapján látható, hogy a napi minimumhőmérsékletet az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn mérték, ekkor itt 28,4 fok volt.

Pénteken nehezebb dolga lesz a nyárnak, ugyanis egy 1950-es ásotthlmi rekordot kellene megdönteni, amikor 40,3 fok volt, ez azonban valószínűleg továbbra is marad rekord.

Forrás: OMSZ