Botka Lászlóval is egyeztetett Lázár János építési miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén

Lázár János építési miniszter is beszélt a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén, kedden Budapesten, ahol többek között Botka László is ott volt.

Mintegy 10 ezer milliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további 4 ezer milliárd forintot jelentenek közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az a cél, hogy további késedelmet ne szenvedjenek az önkormányzatok által eltervezett fejlesztések tette hozzá.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere közölte, hogy a szervezethez tartozó városok vezetői megfogalmazták, hogy égető szükségük van az uniós forrásokra, amelyek felhasználására már kész tervekkel rendelkeznek. Emlékeztetett arra, hogy

az ország GDP-jének egyharmada a megyei jogú városokban keletkezik,

melyekben kétmillió ember él és további milliók a települések agglomerációjában. A továbbiakban a legjelentősebb kihívásnak az energiaárak, a gáz és a villamos energia árának emelkedését nevezte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Varga Mihály biztosította őket, hogy ha szükséges, segítséget nyújt számukra a kormány a rezsicsökkentési alap felhasználásával. Varga egyébként azt is mondta, hogy jövőre 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz.

Szita Károly arról is szólt, hogy a közgyűlésen Lázár János építési és beruházási miniszter a segítségüket kérte az új építésügyi törvény megalkotásához. Erre annál is inkább szükség volna, mert lehetetlen helyzet, hogy egy település polgármestere, illetve az önkormányzat nem tud arról, hogy a gondjaira bízott településen milyen beruházások történnek, és ne tudja meghatározni a fejlesztések kereteit mondta Szita Károly.

Lázár János egyébként videót is tett föl a megbeszélésről. Ebben Szita Károly említi, hogy a Modern Városok Program létrejötte Lázár minisztersége alatt történt, és szerinte az ő érdeme az egész. A vásárhelyi politikus elmondta, hogy mivel az egész országot építik, ezért ebben minden helyhatóságnak és helyi közösségnek szerepet szánnak. A videó ide kattintva, vagy lent megtekinthető: