A Belügyminisztérium a tanároknak: óracsökkentés nem lesz, mindössze 10 százalékos fizetésemelést terveznek évente

Levélben közölte álláspontját a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseivel kapcsolatban – írja a Telex a szakszervezetek által a portálhoz eljuttatott dokumentum alapján.

Mint ismert, a pedagógus-szakszervezetek évek óta nem tudnak megegyezni a kormánnyal követeléseikről. A kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok további 45 százalékos emelést szeretnének a garantált illetménynél, valamint a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkentését. Ehelyett a kormány

a következő két évben is mindössze „legalább 1010 százalékos béremelést” javasol, az óraszámcsökkentést pedig nem tekinti reálisnak.

Mint írják, ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít. Kérdés, mit tekintenek annak. Hozzátették: „A Kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy 2020. júliusban és 2022. januárban is átlagosan 1010 százalékkal emelkedtek a bérek a koronavírus-járvány miatti gazdasági kihívások ellenére is.” Azt is megfogalmazza a kormány, hogy uniós pénzből fedeznék egy részét.

A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők esetében szintén ebből az összegből fedeznék, de mint megjegyzik, „idén ugyan külön bérszabályozás nem történt, azonban a garantált bérminimum jelentős emelése az esetükben szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett”. Munkájukra nagy szükség van, az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon az ő juttatásaik emelése és a számuk növelése is napirenden van.

A heti 22 órás követelésre a Belügyminisztérium válasza az, hogy „a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszám-csökkentés jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak”. Szerintük arra kell törekedni, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá.

A Klebelsberg Központtal készített felmérés alapján azt állítják, hogy sehol nincs olyan, miszerint heti 35 óránál többet lennének beosztva gyermekcsoportba pedagógiai asszisztensek, ezért ez a követelés a Belügyminisztérium szerint okafogyott.