VR szemüveg és más újdonságok a sport világából (X)

Az 5G lefedettség csak egy új dolog, ami megváltoztatja a sportok világát. A következőkben megmutatunk 10 olyan technológiai változást, ami nagyon sok újdonságot hozott!

A számítógépes szimulációk mellett sok más is történt a sportok világában

A sport világa hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, évtizedekben, gondoljunk már szimplán csak arra, hogy hány új sportág jelent meg a legutóbbi időszakban. Hatalmas szórakozási lehetőséggé és üzletté nőtte ki magát a sportfogadás is, az online sportfogadás oldalak népszerűsége hihetetlen magasságokba nőtt. A sportfogadás maga is fejlődött, hiszen manapság már nem csak pár mérkőzésről és a győztes fogadásáról beszélünk, de az online bukmékerek sok száz piacot kínálnak sok ezer sporteseményre minden időpillanataban. Ki gondolta volna pár éve, hogy egyszer majd menet közben is ki lehet szállni egy fogadásból a cashout funkció segítségével?

 • Hasonlóan nem feltűnő, ugyanakkor létfontosságú technológiai újítás volt a kis visszaszámoló óra kosárlabdában a palánk felett. Korábban a földről, a pálya mellől vezérelték a támadó idő visszaszámlálását, de ezzel az órával mindez megszűnt és automatikusan működik már jó ideje. Ráadásul így a nézők is tökéletesen tudják éppenséggel hol áll az óra. Anno csak egy irányból lehetett látni az órát, manapság már mind a négy irányban tökéletesen lehet a csarnok bármely részéből látni az aktuális állást.
 • És ha már az amerikai sportoknál vagyunk, a jégkorongból is említsük meg a hálóba épített kamerát, amellyel tökéletesen eldönthető, hogy
   • a pakk áthaladt-e a gólvonalon vagy sem.
   • Vagy akár azt, hogy időben áthaladt-e a vonalon vagy sem, ez pedig teljesen megváltoztatta egyes meccsek kimenetelét. Főleg egy olyan sportnál, mint a jégkorong, ahol villámgyorsan mozog a korong a jégen.
 • A legtöbb sportban használják a célfotó intézményét, amely már sok évtizede velünk van, és évről-évre egyre jobban fejlődik, az 5G lefedettség pedig csak még jobbá tette ezt a technológiát. Az atlétikában vagy egy lóversenynél egyetlen másodperc alatt akár 3000 kocka is készülhet a célbaérésről, ebből pedig azért meg lehet mondani, hogy ki lett a nyertes. Számtalan verseny dőlt már el ez alapján az elmúlt évtizedekben, valahol egyetlen lábujj vagy térd döntött.
 • A VR szemüveg megjelenése is átalakított több sportágat, hiszen így a felkészülés és az edzés folyamata is teljesen átalakult. Ráadásul a szurkolók is odaképzelhetik magukat kedvenc játékosuk mellé, amikor mondjuk egy olyan szoftvert használnak.
 • Hasonlóan a VR szemüveghez, a headsetek is sokat segítettek egyes sportokban a kommunikációban, így például amerikai fociban is elképzelhetetlen lenne, hogy az irányító és az edző ne így beszéljen egymáshoz. De a játékvezetők is így kommunikálnak elég sok sportágban, és így lehet egyes sportokban a játékosoknak is utasítást adni.
 • Még kettőt kell megemlítenünk a sportok világából, amit kifejezetten fontosnak tartunk, az első a sólyomszem technológia a teniszből. Ez képes halálpontosan megmondani, hogy egy labda bent volt-e, vagy sem. Többféle irányból veszik a labda mozgását és utána számítógéppel kerül kiszámolásra a labda érkezési helye. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni.
 • Végül pedig említsük még meg a kifejezetten fontos és értékes találmányt, a játék közben használt szívmonitort, amely a labdarúgók és egyéb sportolók szívműködését figyeli meg játék közben. De már nem csak a sztársportolókat, hanem az egyszerű futókat is meg lehet így figyelni, elkerülendő a problémákat. Persze főleg nem erre használják, hanem arra, hogy mérjék a teljesítmény és az edzésprogram hatékonyságát. De arra is volt már példa, hogy ez az eszköz megmentette egy sportoló életét.

És nem csak a sport fejlődött ebben az időszakban, hanem a technológia is, ez utóbbi fejlődés pedig komoly hatást gyakorolt a sportok világára is. Az e-sport technológia konkrétan egy új iparágat hozott létre sok tucat játék vonatkozásában vannak olyan színvonalú bajnokságok, ahol sok százezer eurós a főnyeremény. De a VR szemüveg, az 5G lefedettség vagy éppen a számítógépes szimulációk mind olyan technológiák, amelyek átalakították a sport világát. A következőkben megmutatunk 10 igazán különleges és nagyhatású technológiai előrelépést, amely a sport mindennapjait is megváltoztatta.

A 10 létfontosságú technológiai újdonság a sportban

 • Kezdjük mindjárt az automatikus pontszámolással. Mert ne gondoljuk, hogy azt, hogy manapság már manuálisan zajlik a pontok számolása. Egyes sportoknál maradhatna manuális is, hiszen nincs annyi találat, az online sportfogadás oldalak már bowlingra vagy éppen krikettre is kínálnak fogadásokat, ezeknél pedig nagyon nehéz lenne már kézzel követni az eredményeket. És akakor az e-sport technológia világáról ne is beszéljünk, itt már minden automatikus és szoftverek számolják az eredményeket.
 • De a sport egyik ágában sem annyira látványos a különleges fejlesztések megjelenése, mint a Forma-1-ben. Itt például a KERS, a kinetikus energiabegyűjtő rendszer hihetetlen plusz energiát szed be, amit eddig az autó a fékezése során elvesztegetett. Ugyan ma ennek a használata nem kötelező, de ez egy környezetvédelmi módszer is, nem csak plusz energiát lehet belőle nyerni. Ráadásul tárolt energiát, amit aztán a célegyenesben fel lehet használni egy végső nagy előzésre. És ez csak egy a rengeteg hasznos találmányból, amely segíti a pilótákat, de nem csak a győzelemben, hanem a túlélésben, gondoljunk arra a 2022-es balesetre, amikor csak a védőkeretnek megfelelően úszta meg a pilóta.
 • Belegondoltunk már abba, hogy egy baseball meccsen vagy a statisztikákban honnan lehet tudni, hogy melyik dobó hogyan dob, milyen sebességgel és így tovább? Bizony, a radarpisztoly az, ami segít ebben. Elég a labdára irányítani és rövidesen mindent tudni fogunk az adott dobóról. Leginkább egyébként az ütők szokták használni a radarpisztoly információit arra, hogy még többet megtudjanak az ellenük felálló dobóról, akár számítógépes szimulációk segítségével.