Mitől fáj a derekam? Mit tehetek a fájdalom ellen? (X)

A gerincből fakadó betegségek általában a derékban jelentkeznek először. A derékfájás merevséggel és zsibbadással jár, ami megkeserítheti a mindennapi életünket. Számtalan embert érint ez a probléma, ugyanis ötből négy felnőttnél jelentkezett már a betegség. Kialakulásában sok minden szerepet játszik, az első panaszok azonban legtöbb esetben csak 30 év felett jelennek meg először. Lássuk, hogy mi okozza és mit lehet tenni ellene!

Derékfájdalom okai és tünetei

A gerinc egy igen érzékeny területe a testünknek, hiszen feladata kettős. Az egyik, hogy nagy terhelés alatt is nagy kiterjedésű mozgást tegyen lehetővé, eközben pedig a csigolyák közötti réseken keresztül az idegkötegek kilépnek. Mivel manapság az emberek igen mozgásszegényen élik mindennapjaikat, így a folyamatos ülés és állás sem tesz jót a testünknek. Az életmód tovább ronthatja az amúgy sem jó helyzetet. A derékfájás kezelése a megfelelő gyógytorna gyakorlatokkal ajánlott, sokat tehetünk azzal, ha elkezdünk vele foglalkozni.

Az okos sokrétűek lehetnek, hiszen a gerinc felépítésének összetettsége miatt több oka van annak, ha valaki gerincfájdalomra panaszkodik. Az egyik leggyakoribb probléma a túlnyújtott hátizmok és a gerincízületi szalagok. Emellett előfordulhat a túlzottan összenyomott porckorongok és a gerinckörnyéki izmok nagyon kemény és görcsös tartása. Az egyre erősödő fájdalom pedig legtöbb esetben izom eredetű, hiszen ha a csigolyák elmozdulnak, a szervezet próbálja azt magától helyreállítani. Egy tartós és rendszeresen visszatérő probléma esetén mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Fontos, hogy ilyenkor egy teljes feltérképezés történjen, így a lehető legjobban személyre lehet szabni a kezelést.

A különféle betegségek jelentése és okai

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a lumbágó, amit más néven derékfájásnak is nevezhetünk. Ilyenkor nincsen idegrendszeri probléma, mint például egy porckorongsérvnél. A lumbágó esetén hever, mozdulatokra kiterjedő fájdalom a jellemző, ami általában mozgás beszűkülésével jár. Azonban nem kell aggódni, hiszen ugyanúgy kezelhető, mint bármely másik gerincbetegség.

Ami a porckopást illeti, ez a csigolyatesteket összekötő nyúlványok apró ízületeinek kopását jelenti. Ilyenkor a ízületeket fedő felszín elvékonyodik, ezáltal sokkal törékenyebbé válik, idővel pedig felszívódik. A derékfájdalom kapcsán jellemző, hogy pihentetéskor nem érezni annyira, sokszor pedig derékmerevséggel jár, ami mozgás során valamennyire enyhül. Éppen ezért lenne fontos, hogy még ülő munka mellett is gyakran mozgassuk át magunkat.

A harmadik gyakori betegség a porckorongsérv, ami ritka, azonban igen súlyos. A porckorongnak a feladata, hogy két csigolya között távolságot tartson fenn. Ez a rész rugalmas, alakját változtatni képes, lehetővé teszi a stabil mozgást. Sérvről akkor beszélhetünk, ha a porckorong veszít a tartásából, kidudorodik, tehát nyomás alá helyezi a gerincből kilépő idegeket.

A diagnosztizálás és kezelés

A derékfájdalom mögött tehát számos ok meghúzódhat. A leggyakrabban fájdalommal jár, így fontos, hogy először kiderítsük, hogy mi áll a háttérben. A fizikai vizsgálat mellett szükség van egy alapos anamnézisre, amit szakember végezhet el. Ide tartozik a képalkotó diagnosztikai eszközök használata, mit a CT, az MR, illetve az RTG.

Az első lépés tehát, hogy kiderüljön, mi a gond, csak így javasolható megfelelő kezelés. Ritka azonban, hogy műtétre van szükség, maximum az igen súlyos porckorongsérv során kerülhet rá sor. A fájdalom jelentkezésekor és a mozgáskorlátozottság esetén fontos, hogy amíg eljutunk egy szakemberhez, mindenképpen pihentetni szükséges az adott részt, tehermentesíteni a derekat, amit legjobban fekvő helyzetben tehetünk meg. Polcoljuk fel a lábakat, így kisebb hatás éri a gerincet és a derekat.

Mivel a fájdalomnak több oka lehet, hogy minden esetben más kezelésre van szükség. Érdemes először azonban természetes fájdalomcsillapításba kezdeni, hiszen sok esetben ez is elegendő lehet a panaszok megszűnéséhez. Ide tartozik a helyi célzott injekció, a kineziológiai tapasz, az akupunktúra, illetve a GUNA MD kollagén terápia egyaránt. Ha pedig mindenképpen szakemberre van szükség, akkor is választhatunk gyógytornát, lökéshullám terápiát, amelyek szintén hatásosak lehetnek a derékfájdalom kezelésében. Akut esetben mindenképpen javasolt az aktív életforma, hiszen ez már önmagában felér egy terápiával.