Mérlegeli a kormány az önkormányzatok rezsicsökkentésének hosszabbítását, vagy kompenzációját

Mérlegeli a kormány, hogy meghosszabbítsák-e év végéig a rezsicsökkentést az önkormányzatoknak, vagy valamilyen kompenzációt vezessenek be – erről a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Dukai Miklós beszélt egy konferencián, írja az rtl.hu.

Rezsicsökkentés nélkül ugyanis augusztus 1-jétől hirtelen háromszorosára-négyszeresére emelkedne az önkormányzatok villanyszámlája. Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő által az RTL híradóban elmondottak szerint ha se rezsicsökkentés se kompenzáció nem lesz, akkor három hónap után „minden önkormányzatnak égni fog a lába alatt a talaj.”

Hasonlóan borúlátóan beszélt nemrég Szeged gazdasági alpolgármestere is. Kovács Tamás a Szeged TV riportjában mondta el, hogy akár csődközeli állapotba is kerülhetnek a települések, miután a kormány kivonta az önkormányzatokat a rezsicsökkentés alól. Az alpolgármester példakénta közvilágítást említette, szintén akár négyszeres áremelkedéssel.

A nagymértékű áremelkedést a települések egyedül nem tudják kigazdálkodni, míg a kormány továbbra sem kezdett egyeztetést a lassan a csőd szélén táncoló önkormányzatokkal, miközben korábban már így is rengeteg pénzt vontak ki a rendszerből, melyet főként az ellenzéki városoknál nem kompenzáltak teljesen.

Bár arról is írtunk, hogy jelentősen növekedett tavaly Szeged esetében az iparűzésiadó-bevétel, ezt az infláció némileg árnyalja. A kormány egyébként még ha nem is hivatalosan, de egyes információk szerint megszüntetné az iparűzésiadó-kedvezményeket a kis- és középvállalkozások esetén, így az önkormányzatok a megfelezett adóbevétel után a teljes összeget kapnák vissza.

A Technológiai és Ipari Minisztérium mai közleménye szerint a kormány döntése értelmében augusztus elsejétől továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás, emellett kedvezményes lakossági áron kaphatják a földgázt és az áramot az önkormányzati bérlakás esetében az önkormányzatok, valamint az állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is az ingatlanokban élők felhasználásának erejéig.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Akár csődbe is mehet Szeged, ha a kormány a jelenlegi feltételek mellett szabadítja rá a piaci árakat a városokra

Akár csődközeli állapotba is kerülhetnek a települések, miután a kormány kivonta az önkormányzatokat a rezsicsökkentés alól, hiszen ezzel akár négyszeresére is emelkedhet többek között a közvilágítás ára.