Harmadfokú hőségriadó lesz hétfőtől, jön a tartósan 37–38 fokos kánikula

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. A jövő héten tartós, akár 38 fokos kánikulával számolnak az időjárás-előrejelző modellek.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Szombaton az országban szórványosan lehetnek zivatarok, legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. Ezekhez felhőszakadás, lokálisan akár 35 milliméternyi csapadék, jégeső, illetve viharos szélrohamok társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a "zivatarhajlam".

Zivatarveszély miatt Csongrád-Csanád megyére is kiadták a figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 18 Celsius-fok körül alakul Szegeden, a hidegre érzékeny részeken ennél több fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 28 és 33 fok között valószínű, de az Alföld egyes részein 34, 35 fok is lehet. Városunk esetén ez inkáb a 33 fok körül csúcsosodik ki.

Mint az időkép írja, tartós kánikulával számolnak az időjárás-előrejelző modellek a jövő hét folyamán. A hőség a következő napokban egyre csak fokozódik, vasárnap és hétfőn már többfelé, így városunkban is elérhetjük a 35 fokot, majd keddtől egészen a jövő hét végéig sokfelé meg is haladhatjuk azt.

A legforróbb tájakon 37–38 fokos forróságban lesz részünk, Szegeden egészen keddtől péntekig.

A legnagyobb hőségre délen és az aszály sújtotta alföldi tájakon kell készülni, a kapás növények (kukorica, napraforgó) öntözés híján sajnos teljesen elszáradhatnak. Az éjszakák is egyre kevésbé hoznak majd felfrissülést, a legtöbb helyen nem csökken majd 20 fok alá a hőmérséklet.

Végig a napsütés lesz túlsúlyban, így 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás. Átmeneti felfrissülést hozó záporok, zivatarok előreláthatóan a hét közepén alakulhatnak ki valamivel nagyobb eséllyel. 

Ha tehetjük, ebben az időszakban kerüljük a közvetlen napfényt, viseljünk napszemüveget, szalmakalapot. Napon tartózkodás esetén magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvhatjuk bőrünket a leégés ellen.

Fotó: Bálint András / Szegeder