A müzlik és a töltött tészták esetén is nagyot nőnek az árak: a kormány népegészségügyi adót vetett ki rájuk

Az extraprofitadó miatt július 1-jétől az olyan áruk után is adózni kell, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta. Durván emelkedni fog néhány élelmiszer ára írta meg a Szabad Európa.

Június 4-én jelent meg az extraprofitadókról szóló kormányrendelet a különadók részletszabályaival. Érdekesség, hogy mindezek alapján július 1-jétől megemeli a népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét a kormány, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát. Új kategória lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ide taroznak a

  • müzlik és a gabonapelyhek,
  • kandírozott gyümölcsök,
  • gyümölcspépek,
  • a tészták esetében pedig például a töltött tészták is.

Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere szerint nem egyszerű meghatározni a gyártóknak és az importőröknek, hogy melyik termékük kerül a neta hatálya alá. „A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a Szabad Európának. A szakértő hozzátette, a határértéket meg nem haladó cukortartalmú termékek a normál adómértéknél alacsonyabb kulccsal adóznak.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét, vagyis ezt júliustól már jövedéki adóként kell megfizetni. „Ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz” – mondta a Szabad Európának egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője.

Mivel a jogszabály mindenkire vonatkozik, az üzletek sem tiltakoznak, vagyis jelentős mértékben emelkedhet bizonyos élelmiszerek ára. „Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa.

A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága”

– mondta az importőr. Az adóemelés és annak kiterjesztése nagyon rosszkor jött a gyártóknak és a forgalmazóknak: „Most zárjuk a karácsonyi megrendeléseket. Általában ilyenkor, nyáron véglegesítik az üzletláncok, hogy az ünnepek előtti rohamra miből mennyit rendeljenek. Mindenki elfoglalt, a jogászok vért izzadnak, hogy be tudják azonosítani a népegészségügyi termékadó hatálya alá újonnan bekerülő áruk körét” – tette hozzá.