Súlyos aszály van az Alföldön, Szeged környékén a legnagyobb a vízhiány

Az Alföldön már súlyos az aszály mértéke írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Ezeken a területeken a talaj felső egyméteres rétegéből mintegy 130 milliméternyi víz hiányzik a telítettséghez, így a talajnedvesség is kritikusan alacsony. Mindeközben a Dunántúlon többfelé csapadéktöbblet figyelhető meg, ott már nincs szükség öntözésre.

Továbbra sem látszik számottevő csapadék érkezése az aszállyal érintett területekre

írták. Agrometeorológiai előrejelzésükben kifejtették, hogy a keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött. A folytatás sem ígér országos csapadékot, csak éjjel és csütörtökön várhatók elszórtan záporok, zivatarok.

Az OMSZ számos térképet is készített az oldalukon a hírhez; többek között megnézhetjük, hogy hol mekkora csapadékösszeg-anomália alakult ki, mekkora az aszály mértéke területenként a kapás növényeknél, vagy mekkora a talajnedvesség, de ami talán leginkább vészjósló Szegedre nézve, az a talaj 1 méteres mélységéig jellemző vízhiány, amely nálunk az átlagos 130 helyett már 153 milliméter:

Forrás: OMSZ