Lázár 2011-ben: Akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye

Korábban írtuk, hogy egy friss, kedd este benyújtott Alaptörvény-módosítási javaslat szerint „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezné át Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a megyéket. A 444.hu arra emlékeztet, hogy ez már nem új történet.

2011-ben, az Alaptörvény első tervezetébe is beleírták ugyanezt, de akkora vitákat váltott ki, hogy inkább kivették a végleges változatból – emlékeztetett a lap. Az ellenzők között volt annak idején például Lázár János és Harrach Péter, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői is, akik az Alaptörvény elfogadása előtt néhány héttel közösen nyújtottak be módosítót a név meghagyásáért.

Lázár 2011. március 28-án azzal érvelt, hogy a vármegyének „nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot".

Április elsején az M1-en arról beszélt: Egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. „Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja” mondta az MTI akkori tudósítása szerint.

A kormánypárti frakciók végül elvetették a vármegyés ötletet, 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.