A Mi Hazánk Mozgalom még a csendőrséget is visszahozná a főispánok és a vármegyék mellé

A vármegyék és az ispánok mellett a csendőrség intézményét is visszaállítaná a Mi Hazánk – írta meg a Telex a párt sajtóközleménye alapján, amit Novák Előd jegyez.

A párt szerint a csendőrség újbóli bevezetésére azért lenne szükség, mert „kell egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető szervezet”. A tekintély szó egyébként többször is említve van. A Mi Hazánk problémásnak tartja, hogy „terjed az a szubkultúra, amely nem tartja be a társadalmi együttélés alapvető szabályait, hangoskodik, szemetel, állandó jelleggel zavarja, zaklatja a környezetét.”

Ezenkívül szerintük „meg kell szüntetni azt a liberális gyakorlatot, amely az elmúlt harminc évet jellemezte, hogy a bűnözőnek gyakorlatilag több joga van, mint a rendőrnek. Fontos, hogy a csendőr ne féljen fellépni a bűnözővel szemben, a bűnöző pedig ne védekezhessen az intézkedéssel szemben a származására vagy az emberi jogaira hivatkozva” – szól a közlemény.

Európa számos, főleg latin országában a mai napig létezik a csendőrség, így például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Romániában is. Ugyanakkor ezen országok közül sehol sem gyakorlat, hogy a bűnözők nem hivatkozhatnak az emberi jogaikra az intézkedésekkel szemben.

A Magyar Királyi Csendőrséget 1945-ben úgy szüntették meg, hogy egy évvel korábban az aktívan és sokak szerint lelkesen vettek részt a magyarországi holokauszt végrehajtásában. Magyarországon a csendőrség egykori feladatainak nagy részét a Készenléti Rendőrség látja el. A Mi Hazánk egyébként egy videót is készített arról, ők mindezt hogyan képzelik el: