Novák Katalin hitvalló reformátusként az Úristenhez fordult iránymutatásért a családján kívül

Elnöki beiktatása után az első írott nagyinterjúját a Telexnek adta Novák Katalin köztársasági elnök. Azt nem szeretné minősíteni, hogy egy kormánytag kinek ad, vagy nem ad interjút, de elárulta, hogy a korábbiakkal ellentétben most azért adott a Telexnek, mert köztársasági elnökként minden magyar embert képviselnie kell.

Novák Katalin a Telexen pénteken megjelent interjúban rögtön azt kapta kérdésnek, hogy miért volt az, miszerint köztársasági elnökként az első hosszabb interjút a Telexnek adja. Ugyanis az elmúlt években többször is kért a lap tőle interjút államtitkárként, miniszterként is, de egyszer sem adott. Novák válaszában először kitérőként az Anglia felett aratott magyar futballsikert említette, majd elmoondta, hogy mivel köztársasági elnökként minden magyar embert képviselnie kell, a Telex olvasóihoz is el akart jutni.

Az interjúban Novák kiemelte, hogy feladata elsősorban Magyarország képviselete, külföldi útjain is Magyarország nevében beszél, amikor megfogalmazza az álláspontját. A külpolitika elsődleges alakítója ugyan a kormányzat, de a legmagasabb szinten ő képviselheti az országot, ezért a megfelelő információk birtokában kíván leülni a tárgyalóasztalhoz. Amikor a magyar miniszterelnökkel beszél, természetesen külpolitikáról is szó esik.

Elárulta: nincs olyan munkatársa, aki kizárólag a közösségi médiával foglalkozna. Mivel minden, ami a neve az ő arca alatt jelenik meg, a személyéhez kötődik, így nemcsak figyelemmel kíséri, hanem alakítja is. Arra, hogy miként vállalta el az államfőséget, nem árult el konkrét időpontot, de mint mondta, nem mondott egyből igent. „A felkérés elfogadása előtt csak a családommal beszéltem, és azt sem titkolom el, hogy hitvalló reformátusként az Úristenhez fordultam még iránymutatásért.

A földi világban a férjem, a földi világon túl pedig az Isten támogatását kértem ahhoz, hogy jó döntést tudjak hozni”

– mondta. Az államfő elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel hetente szoktak találkozni nagyjából egy órára, de a saját üzeneteiről a kormánnyal, a Miniszterelnöki Kabinetirodával nem egyeztet. Van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között. Van olyan, hogy a miniszterelnök jön át, van olyan, hogy én megyek.” Van lehetősége arra, hogy a kormánynak kritikát fogalmazzon meg, de eddig nem volt olyan helyzet, amikor ennek szükségét érezte, és nem is abban látja a fő feladatát, hogy ő legyen a kormány legfőbb kritikusa tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy távol kell-e tartania magát a kormányzati akarattól, azt válaszolta, hogy az alaptörvény számára ebből a szempontból is meghatározó, államfőként pedig a kormánytól független szereplőnek tekinti magát. Mozgástere bővülését abban látja, hogy most szerteágazóbb lehet a figyelme és a felelőssége is. Leegyszerűsítőnek tartja azt a megközelítést, hogy a magyar élet elsősorban a kormányzat döntéseiről szól.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan, és meggyőződése szerint a magyar emberek többsége is ezt az álláspontot osztja. Véleménye szerint a magyar emberek békére vágynak, és nem akarnak a háború részesei lenni. Úgy fogalmazott: Az áldozatok mellett vagyunk, és ez nem csak a szavak szintjén igaz, tettekben is megnyilvánult. Úgy érzem, hogy minden korábbi sérelmet képesek voltak a magyarok félretenni, és a háború kitörése óta ott segítenek, ahol kell.

Novák Katalin közölte azt is, hogy nem tervez kijevi látogatást, és nem hívták meg Oroszországba sem. Arra a felvetésre, hogy elmenne-e Moszkvába, ha hívnák, azt felelte, hogy ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását. A törvények aláírásával kapcsolatban azt mondta, hogy számára két dolog irányadó: egyrészt, hogy az alaptörvénnyel összhangban vannak-e, másrészt, hogy a legjobb lelkiismerete szerint szolgálja-e a magyar emberek érdekeit.

Ami a törvények kezdeményezését illeti, elképzelhető, hogy a következő öt évben élek ezzel a lehetőséggel, de most nincs ilyen tervem, ezért nem jelölnék meg konkrét területet

jelentette ki az államfő. Az interjúban arról is kérdezték, hogy támogatja-e az abortuszszabályok szigorítását, mivel elnökké választásakor úgy fogalmazott: támogatni fogom azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre. Erre Novák Katalin azt válaszolta, hogy kijelentése nem az abortusztörvény szigorításáról szólt, nem fog kezdeményezni abortuszra vonatkozó törvénymódosítást, de azt vallja, hogy az élet védendő érték, és abban szeretne segíteni, hogy minél többen dönthessenek a már megfogant élet megtartása mellett. Egyébként nem is tartja időszerűnek, hogy módosítsák az abortusztörvényt.

Azzal kapcsolatban, hogy hogy kívánja képviselni az LMBTQ-közösséget, azt mondta, nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy az alaptörvényben foglalt mondat hogy az anya nő, az apa férfi számára evidencia. Az alaptörvényben leírtakat, miszerint a család egy férfi és egy nő házasságán, illetve a gyermek-szülő kapcsolaton alapul, mindenképp védelmezni fogja - hangsúlyozta.

Novák Katalin ciklusa legnagyobb sikerének azt tartaná, ha minél többen éreznék, hogy jó magyarnak lenni, és a nemzetközi világban növekedne a magyar szempontok ismerete, a magyar álláspont megértése.

Fotó: Novák Katalin / Facebook