Gulyás Gergely szerint a kormány nem tehet a forintgyengülésről, ami állítása alapján nem is olyan rossz dolog

A magyar kormány továbbra is csak olyan szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint Oroszországnak, a gázembargó esetén viszont Európa egészének ellátása kerülne veszélybe jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón, ahol megerősítette: a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését.

A tárcavezető a jövő héti EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta: a magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy az Európai Unió egysége fontos, de csak olyan döntéseket, szankciókat támogatnak, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint annak, akit szankcionálni akarnak. Szerinte az eddigi brüsszeli döntések hozzájárultak ahhoz, hogy az infláció ilyen rekordmagas legyen, a gázembargó bevezetése esetén pedig Európa egészének ellátása kerülne veszélybe, ezt nem csak a magyar, hanem az egész európai gazdaság megszenvedné.

Közölte azt is: a globális minimumadót nem támogatja a kormány, így az európai pénzügyminiszterek pénteki ülésére a magyar pénzügyminiszter ezzel a kötött mandátummal érkezik. A kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket.

Hozzátette: sem a kormánynak, sem polgármestereknek, még liberális polgármestereknek sem javasolja, hogy életvezetési tanácsokat adjanak. Mindenki a jogszabályok betartása mellett úgy él, ahogy neki kényelmes. Szabadság van jelentette ki. A miniszter megjegyezte: Európában ugyan a 21. századi liberalizmus szembefordult a szabadsággal, de ezt nem érdemes Magyarországon is átvenni. A kormány szerinte csupán ösztönzőket adhat.

A háborús helyzetben a kormány indokoltnak látja az árstopok fenntartását, ezért az élelmiszer- és a benzinárstopot október 1-jéig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot pedig december 31-ig meghosszabbítja, ezek lejártát megelőzően döntenek majd arról, hogy fennállnak-e azok a körülmények, amelyek a további meghosszabbításra okot adtak.

Gulyás aláhúzta, a jelenlegi helyzetben fontos, hogy amennyire lehet, mérsékelni kell Magyarország határain belül a világgazdasági hatások ellenére is az inflációt, és a magyar kormány a lehető legtöbbet teszi ennek érdekében. A tárcavezető kiemelte: a kormány a rezsicsökkentés megvédésével és az árstopokkal elérte, hogy 56 százalékkal alacsonyabb az infláció, mint ezen intézkedések nélkül lenne.

A Telex arról kérdezte Gulyást, hogy mit javasol a miniszter azoknak a családoknak, akik Európában terveztek nyaralni, és nehézségeik vannak a 400 forintos euró miatt. A miniszter azt válaszolta, nem akar senkinek az életébe beleszólni. Szerinte a régiós valuták hasonló mértékben gyengültek (ez nem igaz, erre az RTL rá is kérdezett külön) az elmúlt hetekben, erről nem a magyar kormány tehet. Mivel már nincsenek devizahitelesek, szerencsére olyan nagyban már nem érinti a magyarokat az árfolyammozgás – közölte Gulyás.

A portál azt is megkérdezte, van-e bármi felelőssége a kormánynak abban, hogy itt tart az árfolyam. Gulyás a Bajnai-kormány globális pénzügyi válság alatti egyszeri forintmélypontját hozta fel, miszerint ahhoz képest csak 10 százalékot romlott az árfolyam. Szerinte ezzel a számmal érdemes kalkulálni, nem azzal, ami a Fidesz-kormány elejét jellemezte, és különben is, ez az évi mintegy egy százalék nem rossz egy exportvezérelt gazdaságnak.

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre arról is beszélt az egész ország területén engedélyezett NATO-csapatmozgásokról, hogy a NATO kérésére a keleti határunkat a NATO-val közösen védjük. Minden közös hadgyakorlatot támogatunk, a jövőben is lehetnek ilyenek – mondta.