Jogerősen kimondta a bíróság, hogy az SZFE tanárának kirúgása megtorlás volt

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka megtorlás volt – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet. Megtorlás azért, mert az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg.

Faur Anna élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat.

A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért. Ez az ítélet a TASZ szerint túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.