A tökfőzelék, amit könnyű jól elkészíteni (X)

A tökfőzeléket nagyon sokan viszolyogva eszik csak meg, pedig valójában egy nagyon finom, laktató étel, amit egy jó recept ismeretében kimondottan könnyen el is lehet készíteni. Nem szabad tehát kizárólag a menzás emlékeinkre támaszkodni, tanácsos felnőttként is újra esélyt adni olyan ételeknek, amiről meg voltunk győződve, hogy nem szeretjük, hiszen az ízlésünk, mint a legtöbb tekintetben, ez ügyben is nagyon sokat változhatott.

Ha a legnagyobb visszatartó erő, hogy nincs egy jó tökfőzelék recept a repertoárban, akkor érdemes lehet a Receptneked.hu oldalán is körülnézni, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb állót.

Miért jó étel a tökfőzelék?

Egyrészt kifejezetten egészséges, hiszen a tökben rengeteg rost található, valamint számos olyan nyersanyag gazdagítja a beltartalmi értékeit, ami segítséget nyújt abban, hogy a hideg évszakok betegségekkel terhelt időszakait gond nélkül át tudjuk vészelni.

A kapor pedig szintén tökéletes kiegészítést nyújt emellé, mivel gyulladáscsökkentő hatással is bír, de ezenkívül a népi gyógyászatban számos rendellenesség kezelésére alkalmazták, mint például vízhajtásra, valamint emésztési zavarok, felfúvódás vagy éppen étvágytalanság ellen.

Továbbá a tök hazánkban is nagyon szép számban megterem, most van itt a szezonja, tehát a környezetet is nagyban tudjuk kímélni vele, ha a messziről utaztatott zöldségek és gyümölcsök helyett helyben megtermelt szezonális ételeket fogyasztunk.

Hogyan készül egy igazán finom tökfőzelék?

Ahhoz, hogy tökfőzeléket tudj készíteni, az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 fej aprított vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kg gyalult tök
  • 2 dl tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csokor kapor
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • Só és bors ízlés szerint

Az apróra darabolt hagymát üvegesre kell pirítani az olajon, majd hozzáadjuk a gyalult tököt, és kis párolás után felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ekkor adunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót és borsot is.

A tök teljes megpuhulása előtt kikeverjük a lisztet a tejföllel, és a hőmérséklet kiegyenlítése érdekében fokozatosan adagolunk hozzá a főzőléből is. Ezt hozzákeverjük a fazékban lévő hozzávalókhoz, és kevergetés mellett hozzáadjuk az elegyhez a kaprot és a zúzott fokhagymagerezdeket is.

Pár perc együtt forralás után látni fogjuk, hogy elég sűrű lett-e a főzelék, vagy szükséges-e még egy kevés liszt hozzáadása is.

Opcionális hozzávalók az ecet és a pirospaprika, amiket nem mindenki szeret hozzáadni a főzelékhez, de érdemes őket megemlíteni. A pirospaprikát a főzés elején, a hagymával együtt kell beletenni az ételbe, míg az ecet egyfajta záróakkordként kerülhet bele, miután már minden megfőtt, és elzártuk a tűzhelyet.

Tálaláshoz érdemes valamilyen húsfélét hozzáadni, például fasírtot vagy valamilyen pörköltet.