A faktoring elbírálásakor alkalmazott pénzügyi mutatók (X)

A vállalkozások pénzügyi helyzetét különféle pénzügyi mutatószámokkal lehet leírni, amelyek az elemzésekhez szolgálnak hasznos információkkal nemcsak a vállalatvezetés, de a felügyeleti szervek, pénzintézetek, adóhivatal számára is.

A vállalkozások pénzügyi helyzetének elemzése révén a pénzügyi döntéshozók jobban megérthetik a gazdasági folyamatokat és az eredményeket. A pénzintézetek is az éves pénzügyi beszámoló adatain alapuló viszonyszámokat szokták kérni a vállalkozás hitel- és fizetőképességének vizsgálatához, a finanszírozásra való jogosultság megítéléséhez.

A likviditás fontossága

Az egyes iparágakban szokásosan alkalmazott halasztott fizetési rendszer számos vállalkozás esetén komoly likviditási nehézségeket okoz. Hatékony segítséget jelenthet a FlexiBill által kínált digitális faktoring, amely a vállalkozás finanszírozásának egy kedvező, egyszerű és gyors módja.

Egy cég működését, növekedését jelentős mértékben meghatározza a fizetőképessége. A tartós likviditási problémák akár csődközeli állapotba is sodorhatják a vállalkozást, hiszen a fizetőképesség elvesztése negatívan befolyásolja a piaci megítélést, ellehetetlenítheti a napi ügymenet, gátat szabhat a fejlődésnek, hátrányba hozhatja a versenytársakkal szemben. Ily módon a fizetőképesség visszaállítására elengedhetetlen.

Az elemzésekhez használt pénzügyi mutatók

A múltbeli gazdasági tevékenységről informáló, a pénzügyi teljesítmény kimutatására szolgáló viszonyszámok az éves pénzügyi beszámoló adataira támaszkodva számolhatók ki. A pénzügyi területnek két legfontosabb vizsgálandó szegmense az adósságállomány, illetve a rövid távú fizetőképesség.

Egy vállalkozás likviditása azt mutatja meg, hogy tudja-e időben teljesíteni a rövid távú fizetési kötelezettségeit. Ennek kimutatására szolgál a legfontosabb viszonyszám, a likviditási ráta, amely a forgóeszközöket és a rövid lejáratú kötelezettségeket állítja szembe egymással. Amennyiben értéke kisebb mint 1, akkor fennáll a fizetésképtelenség veszélye. A likviditási gyorsráta a készleteket elhagyja a rövid lejáratú eszközök közül, mivel ezekre a vállalkozásnak szüksége van a tevékenysége folytatásához. A ráta értéke annál jobb, minél nagyobb.

A tőkeáttételi mutatók a források elemzésére szolgálnak, a vállalkozás finanszírozási szerkezetéről adnak tájékoztatást, megmutatják, mennyire támaszkodik saját és külső, hiteltípusú forrásokra.

Mit nyújt a vállalkozások számára a faktoring?

A faktoring a bankhitelnél kedvezőbb feltételeket, egyszerűbb, gyorsabb, áttekinthetőbb megoldást kínál a cash flow javítására, akár kezdő vállalkozások számára is.

A faktorálás legfőképp a halasztott, 3090 napos fizetési határidejű vevőkövetelések készpénzre váltását jelenti a számlák azonnali, akár 24 órán belüli finanszírozása révén. A számlák bruttó ellenértékének 90%-a már aznap nálad lehet, hogy a működési költségeket fizetni tudd, vagy új beruházásokat eszközölhess.