Júliusra csúszik a nyugdíjemelés kifizetése a korábban ígért június helyett

Korábban júniusra ígérte a kormány az évközbeni nyugdíjemelést, de most megerősítették, hogy mindez júliusra csúszik át – írja a Portfolio. Közben az is kiderült, hogy szeptemberben újra megvizsgálják, hogy az infláció emelkedése miatt indokolt-e újabb nyugdíjkiegészítést adni.

A parlament hétfői ülésén az MSZP-s Komjáthi Imre a pénzügyminisztertől azt kérdezte, hogy miért tolta el a kormány egy hónappal az évközi nyugdíjemelést. A választások előtt azt ígérték, hogy a júniusban jön az infláció miatti nyugdíjemelés, de kiderült, hogy ez csak júliusban történik meg és mindez sok érintett kisnyugdíjasnak nehézséget okoz.

Tállai András államtitkár az MTI tudósítása alapján válaszában elismerte, hogy ez júniusra volt tervezve, de átcsúszik júliusra. Elfogadja, hogy ez probléma, ezzel együtt kiemelte, hogy a kormány teljesíti azt az ígéretét, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, azért a tervezettnél magasabb infláció miatt 3,9%-os évközi nyugdíjemelést hajt végre év elejétől visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is.

Azt is jelezte, hogy a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja a makrogazdasági adatokat és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben.

A mostani 3,9%-os kiegészítő nyugdíjemeléssel „csak” 8,9%-os idei átlagos nyugdíjemelés történik meg, miközben maga a kormány is már inkább 10% körüli éves átlagos pénzromlással számol, így tehát akár 1 százalékpontot meghaladó további, novemberi évközbeni nyugdíjemelés is megtörténhet novemberben – jegyzi meg a Portfolio írása.