Orbán szerint Soros György háborús uszító, aki jól keres a háborún, és szeretné azt meghosszabbítani

A rendkívüli helyzet miatt rendkívüli intézkedések kellenek, és ezt az EU-nak is meg kell értenie jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság biztosa levélben szólította fel Magyarországot: függessze fel a külföldi rendszámú autókkal szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat.

Orbán Viktor elmondta: az uniótól azt kérik: lássa be, hogy rendkívüli helyzet van, értse meg, hogy a háborús zónához közelebb eső országokban szükség lehet rendkívüli intézkedésekre, például nemzeti alapon különbséget tenni a rendszámok, illetve a járművek között fogalmazott a miniszterelnök. Kifejtette: az egész Európai Unió arra épül, hogy bizonyos dolgok egységesek és nem lehet nemzeti alapon különbséget tenni, ami békeidőben egy áldásos és helyes szabály.

De Brüsszel messzebb van az ukrán határtól, mint Magyarország és az infláció leginkább a földrajzilag Ukrajnához közelebb eső európai területeken magasabb folytatta. Itt most rendkívüli helyzet van, a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket követel meg, és ilyenkor az általános szabályoktól is szabad, sőt, szerintem kötelező is eltérni érvelt. Hozzátette: nem tudnánk másképpen megvédeni a magyar emberek érdekét.

Orbán Viktor közölte: ha nem lenne benzinárstop, akkor 700 és 900 forint között lenne az ár és az üzemanyagár emelkedése azonnal átjönne a többi termék árába is.

15–16 százalékon lenne az infláció szakértők szerint, ha a kormány nem vezette volna be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot és a rezsicsökkentést. Orbán szerint a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke. „A békét kellene finanszíroznunk, nem a háborút” – fogalmazott. Ha folytatják a szankciós politikát, tönkreteszik az egész európai gazdaságot. „Szerintem másként kell gondolkodnunk az orosz–ukrán háborúról” – tette hozzá.

Soros György szerinte háborús uszító, aki jól keres a háborún, és szeretné azt meghosszabbítani.

A háborús inflációt és gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést fogadott el a kormány 2023-ra mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő kiemelte: nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is bizonytalan lesz és szorongásokkal teli, a világot gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei.

A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól, ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság magyarázta.

Hangsúlyozta: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút. Kijelentette: megvédjük azt, amit a kormányalakításkor vállaltunk, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást, továbbá a költségvetés meg fogja védeni a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Orbán Viktor közölte: a mai napon vagy holnap ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben mondta.