Szeptembertől megtagadná a tanítást a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közel hatvan tanára

Polgári ellenállást helyezett kilátásba a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közel hatvan tanára, hogy felhívják a kormány figyelmét: máig nem kapták meg az ígért megbecsülést, és a munkájukat egyre nehezebb körülmények között kell végezniük írja a Telex. A lapnak a tanárok azt mondták, hogy a polgári ellenállást szeptembertől helyezték kilátásba.

A Facebookon csütörtök reggel kitett posztjukban azt írják, hogy mivel minden jogszabályi lehetőségüket megvonták az elégedetlenségük kifejezésére, nem marad más választásuk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni. „A közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett, Magyarországon ritkán alkalmazott eszköz esetükben a következő lehetőségeket tartalmazza:

  • A tanórák megtartásának megtagadását.
  • Minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást.
  • Az érettségiztetés megtagadását.
  • Minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

„Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja” – olvasható a bejegyzésben.