Az autósok több mint fele lerakná járművét az árstop kivezetésével, többségük kerékpárra váltana

Ha autóval közlekedik, milyen üzemanyagár mellett hagyna fel/csökkentené jelentősen az autó használatát? Ezt a fő kérdést tette fel a G7 gazdasági lap a Reacty Digital piackutatóval közösen készített ezer fős felmérésben részt vevőknek.

A felmérést a 18-79 éves magyaro között készítették, mely nem, életkor, iskolai végzettség és régió szerint is reprezentatív. A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy autózik. Közülük 32 százalék mondta azt, hogy már 600 forintos literenkénti benzinárnál is lényegében kiszállna az autóból, 700 forint felett pedig további 18 százalékuk döntene a leállás mellett.

Márpedig, mint megjegyzik, a Holtankoljak.hu adatbázisa szerint a 95-ös benzin árstop nélküli átlagára pünkösdhétfőn 788 forint, a gázolajé pedig 771 forint volt, bár ez függ attól is, hogy a mostani alacsony árak miatt a kereslet is jóval nagyobb. Összefoglalva tehát a hatósági ár kivezetésével az autósok fele lerakná járművét. Piaci árakon azonban közelítjük a 800 forintos szintet is, amely a felmérés szerint további 16 százalékot késztetne leállásra,

tehát a magyar autósoknak már a kétharmada dobná el a slusszkulcsot.

Ez még akkor is drasztikus arány, ha valószínű, hogy a valóságban az autósok egy része mégsem szállna ki a kocsijából, annak ellenére sem, hogy most hipotetikusan egy közvélemény-kutatásban így nyilatkozik – jegyezték meg. A kutatásból kiderül továbbá, hogy

  • minél idősebb a válaszadó autós, annál inkább árérzékeny,
  • a válaszadók negyedét semmilyen ár sem tántorítaná el,
  • a városlakók könnyebben megválnának a kocsitól, valamint
  • az autósok 50 százaléka biciklire váltana, ha valamiért fel kellene hagynia az autózással.

Ezzel az aránnyal a bicikli lett az első a helyettesítő eszközök között, amit a közösségi közlekedés, a gyaloglás, majd a helyközi busz követ. A városi eszközmegosztó hálózatokat, azaz például közösségi autó, bicikli, roller, csak 4 százalékuk jelölte meg. A teljes cikk ide kattintva olvasható.