Auditor képzés - a szabványos működés felügyelete (X)

A cégek folyamatainak szabványosított működése mindenki számára jó lehetőség, ám fontos, hogy tanúsítás nélkül lényegében mit sem ér. A minőségirányítási rendszernek való megfelelés igazolása képzett auditort kíván, aki kívülről, de akár cégen belülről is érkezhet.

A képzés célja és tematikája

Az auditor képzés célja egyértelmű: szakképzett munkaerő kitermelése. Olyan szakképzett munkaerőé, akik tudásuknak köszönhetően képesek a minőségirányítási rendszerek integrációjára, illetve a folyamatok ellenőrzésére és tanúsítására. Mivel a feladat meglehetősen komoly felelősséggel jár, a képzés során nélkülözhetetlen minden alapvető tudás átadása a résztvevők számára. A képzés végeztével ugyanakkor az újdonsült auditorok probléma nélkül igazodnak majd el a rendszerek labirintusában.

A gyakorlatorientált auditor képzés során konkrét esetekkel találkozhatnak, mely az elméleti háttérrel kiegészítve komplex szaktudást ad. A résztvevők a tervezés, a támogatás és a fejlesztés terén is értékes tudást szereznek, így a teljes folyamat során a cégek segítségére lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy az irányítási rendszerek egyre nagyobb térnyerésével, az auditor képzés elvégzése piacképes szakmát ad a résztvevők kezébe.

A cégek működése rendkívül sokrétű és sok esetben egyéni preferenciák mentén történik. Igaz ez a folyamatokra, a dolgozói struktúrára és még sorolhatnánk. Hosszabb távon azonban mindenképpen érdemes lehet egy minőségirányítási rendszer bevezetése, hiszen a szabályozott folyamatok számos előnyt tartogatnak a cégek és ezzel együtt partnereik számára is. A szabványosított működés gazdasági és vevői elégedettségi szempontokból is javulást hozhat.

A cégekre vonatkozó egyik leggyakoribb szabvány az ISO 9001, mely jól körülhatárolható mederbe tereli a folyamatokat és gördülékennyé teszi az ügymenetet. Az átláthatóság növekedésével a cég hatékonyabban védheti ki az lehetséges problémákat. A szabványos, minőségirányítási rendszerhez igazodó működést ugyanakkor tanúsítani szükséges, mely évenkénti feladatot ad a cégek számára. A tanúsításhoz pedig szakember is szükségeltetik, egy auditor képzés pedig épp ezeket a szakembereket szolgáltatja.

Auditálás kívül-belül

Később még szóba kerül majd az auditor képzés tematikája és a vele járó lehetőségek, először azonban érdemes lehet tisztázni, hogy mi is egy auditor feladata. Nos, röviden annyi, hogy ellenőrzi, segíti és tanúsítja a minőségirányítási rendszerek céges integrációját és a szabvány szerinti működést. Ez így természetesen nagyon egyszerűnek hangzik, ám a felszín alatt jóval többet rejt. Az auditornak tisztában kell lennie az adott cég felépítésével, folyamataival, ezzel együtt pedig a vonatkozó előírásokkal és szabályokkal is.

A két oldal összehangolása közel sem egyszerű feladat, hiszen a szabályozott jogi keret mellett kellő rugalmasságot is megkövetel, hogy minden céget képes legyen megfelelően formálni. Az auditor képzés végzett auditorai nem csak ellenőrző szervként funkcionálnak, de végigvezetik a cégeket a tanúsítási folyamat megelőző lépésein is. Egy auditor sok esetben kívülről érkezik, ám a cégek saját belső auditorokkal is rendelkezhetnek. Ez esetben egyrészt garantált, a működés helyességének folyamatossága, másrészt egy audit előkészítése és lebonyolítása is cégen belül történhet.