Meddig működik egy napelemrendszer? (X)

A napelemes rendszerek élettartama fontos kérdés, hiszen csak akkor számít megfelelő befektetésnek, ha az élettartam lehetővé teszi a rendszer teljes megtérülését.

A napelemek élettartama rendkívül hosszú, a legtöbb gyártó 20-25 év garanciát is vállal rá, de ahogyan látható, a bankok is 20 évvel számolnak általánosságban. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a két-három évtized csak megfelelő telepítés mellett várható és biztosított, hiszen a nem megfelelően telepített rendszer a helytelen működés eredményeként könnyebben sérül.

Az élettartam a telepítési szakértelmen túl a napelem típusától is függ. Természetes, hogy az évek során egyre megbízhatóbb működésű és hosszútávú megoldású rendszerek születtek. A kiforrott technológiával nem csak a várható élettartam, de értelemszerűen a garancia ideje is nőtt.

Nem elegendő azonban csupán a napkollektorról szót ejteni, a tartósság szempontjából nagy jelentőséggel bír a tartószerkezet milyensége is. A megfelelően kialakított és telepített tartószerkezet könnyedén kibírja, vagy akár meg is haladja a 30 évet.

A napelem rendszernek része az úgynevezett inverter is, ami azonban nem minden esetben képes kiszolgálni a rendszer többi részének tartósságát. Az inverterekre a legtöbb gyártó jellemzően legfeljebb 5 év garanciát vállal, ami jelentős visszatérő költség lehet, hiszen az inverter a teljes rendszer árának közel 20%-át teszi ki. A 20-30 éves időtartam alatt tehát legalább egy inverter cserével számolni szükséges, ami ugyan jelentős költség, mégis elmondható, hogy még ezzel kalkulálva is megtérülő beruházás a napelem.rendszer kialakítása.

Sőt, ma már innovatív megoldások is születnek, melynek köszönhetően ez a probléma is megoldhatónak látszik - az új technológia lehetővé teszi, hogy az inverter a rendszer teljes élethosszában kiszolgáljon.

Látható tehát, hogy a napelem egy hosszútávú befektetés, ami hosszú távon, ámde nem örökkön használható. A rendszer egyes elemeinek cseréje időközönként aktuálissá válik. Amivel segíteni tudjuk a beruházás költséghatékonyságát, az a minőségi alapanyagon túl a megfelelő minőségű szerelés, hiszen a szakértő munka mellett kevésbé jellemző az ebből fakadó hibák felbukkanása.