Az Origo címlapja szerint már elkezdődött a harmadik világháború

Mint azt a 444.hu észrevette, címlapja tetején, kiemelt, rendkívüli hírként szerepeltette szerdán kora délután a kormányközeli Origo a hírt, bármiféle kontextus nélkül: „Elkezdődött a harmadik világháború”. Mint kiderült, szó szerint átvették az orosz állami tévé egyik műsorvezetőjének kommentárját Ukrajna kapcsán, ráadásul az 9 nappal korábban, május 31-én hangzott el, melyet mi is megírtunk.

A cím viszont minden ízében félrevezető, ugyanis a névtelen cikkben aztán megemlítik, hogy ezt  az orosz állami tévé műsorvezetőjének elejtett kommentárja, a véleménye, személyes interpretációja arról, ami Ukrajnában zajlik. Mi már a címben is utaltunk rá korábbi cikkünkben, hogy ezt az orosz állami televízió műsorvezetője mondta, valamint felvezető szövegként Facebookon is írtuk, hogy jellemzőek ezek a túlzások az orosz propagandára.

A hírt egyébként a Telex szerint egy tegnapi Mandiner-cikk után vették át, amelyben arról írnak, hogy pár nappal ezelőtt az orosz állami tévében Vlagyimir Szolovjov műsorvezető többek között arról beszélt, hogy kitört a harmadik világháború.