Madártani szenzáció Csongrád közelében: egy trópusi zöld gyurgyalag miatt számos madarász Tiszaalpárra sereglett

Igazi madártani szenzáció híre söpört végig június 6-án, hétfőn késő délután a hazai madarászok körében. Vass Tamás egy zöld gyurgyalagra lett figyelmes a nálunk honos gyurgyalagok csapatába vegyülve Tiszaalpár külterületén – írja a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

A cikk szerint a hír hallatán többen útnak indultak a helyszínre, hogy megcsodálják ezt a nálunk rendkívül unikális fajt. Az este folyamán még többször sikerült is úgymond visszatalálni a madarat.

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) rendkívül ritka kóborló Magyarországon, eddig egyetlen észlelése volt 2020. május 23-án Dabas mellett. A faj hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ. Tegnap például rajzó pusztai cserebogarak nyújtottak terített asztalt az itt táplálkozó nagy létszámú gyurgyalag csapatnak, melyhez ez az ide vetődött vándor is csatlakozott.

Mint írják, a mai napon kora reggel kirepült a tegnapi megtalálási helyszínről gyurgyalagokkal és seregélyekkel együtt, azóta egyelőre nem látták.

Fotó: Vass Tamás / birding.hu

Nem ez volt egyébként az egyetlen mediterrán jellegű észlelés: nemrég Szeged belvárosában láttak és fotóztak egy hazánkban szinte sosem látott, mediterrán fecskefajt: a halvány sarlósfecske szintén egy második észlelés volt, az első feljegyzett példány még 1996-ban szelte a magyar eget. Lába igen apró, erre utal a sarlósfecskék nemének neve is, mely a görög apous szóból származtatható, jelentése láb nélküli.