Kiadós esők jönnek szerdától, bár pont az aszály sújtotta keleti régiókban lesz kevesebb

Hullámzó hidegfront, majd egy önálló légörvény hoz kiadós záporokat, zivatarokat, péntekig 50 mm-nél is több eső összegyűlhet az időkép előrejelzése szerint.

Az időjárási portál azt írja, este záporokkal, zivatarokkal hidegfront éri el a Dunántúlt – ahogy arról tegnap is beszámoltunk, reggelig nyugaton már többfelé 1520 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. A hidegfront lassan araszol kelet felé, behullámzásának köszönhetően egy önálló légörvény alakul ki térségünk felett, amely csak pénteken távozik térségünkből.

Így péntekig sokfelé kiadós csapadék várható,

ismétlődő záporokra, zivatarokra kell készülni, a legnagyobb számban csütörtökön. A zivatarokat sokfelé kísérheti felhőszakadás. Sajnos az aszály sújtotta keleti, északkeleti tájakon ígérkezik a legkevesebbnek a csapadék: többfelé 10 mm sem fog esni. Ugyanakkor a Dunántúlon és a középső tájakon nagy területen a 30–50 mm, vagy annál is több hullhat északnyugatabbra.

Szegeden az Időkép lenti ábrája szerint akár 30 mm eső is hullhat, bár a részletesebb előrejelzés szerint inkább a 17 mm-hez lesz közelebb az érték csütörtökön.

A záporok, zivatarok mellett csütörtök éjjel és eleinte pénteken a Dunántúlon tartós, áztató eső is várható. Az eső mellett szél is jön; csütörtökön még csak nyugaton, pénteken már szerte a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet, máshol inkább csak zivatarok környezében fordulhatnak elő viharos széllökések.

Végig a Dunántúlon lesz hűvösebb, keleten a melegebb, Szegeden csütörtök és péntek 24, majd 27 fok lehet a maximum. Hétvégére csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége.

Forrás: időkép.hu