Palkovics Lászlóhoz kerülne a Mol tulajdonában álló Földgázszállító Zrt., ha nem lenne gáz

A különadókról szóló rendelet mellett a közlönyben a kormány kihirdetett egy olyan rendeletet, ami arról szól, hogy elrendelheti a Földgázszállító Zrt. a magyar állam felügyeleti alá vonását – írja a Portfolio.

A lap észrevett egy Orbán Viktor által aláírt rendeletet, melyben az olvasható, hogy a magyar állam nevében a társaság magyar állam felügyelete alá vonása során az energiapolitikáért felelős miniszter jár el, azaz Palkovics László. Azt is kimondja a rendelet, hogy a miniszter

  • megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek a társaság működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek,
  • kizárólagosan jogosult dönteni a társaság közgyűlésének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A kormány tehát még nem rendelte el az FGSZ állami felügyelet alá vonását, de megteremti annak a lehetőségét vészhelyzet esetére: A tegnap éjszaka megjelent Magyar Közlöny 198/2022. (VI.4.) kormányrendelete értelmében földgázellátási vészhelyzet esetén a kormány elrendelheti a Földgázszállító Zrt. magyar állami felügyelet alá vonását. Vészhelyzet azonban jelenleg nem áll fenn, az állam nem vonta felügyelete alá társaságunkat.

Emlékeztetnek arra is: a földgázellátási vészhelyzet olyan súlyos gázellátási zavar, mely során nem áll rendelkezésre elegendő gázforrás az ellátási igények kielégítésére. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendszerüzemeltetőként folyamatosan monitorozza az ország földgáz-ellátásának folytonosságát, ám jelenleg nem tapasztal fennakadást az ország ellátásában olvasható a Portfolio-nak küldött tájékoztatásban.