Nagyon erős UV-sugárzás lesz kedden Szegeden, majd jön egy lassú hidegfront

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint holnap a Dél-Dunántúl, Pest megye és Budapest nagy részén is extrém erős UV-B sugárzásra kell számítani kedden, de többek között a Dél-Alföldön is sokfelé nagyon erős lesz a sugárzás – írja az időkép.hu. Kedden aztán jön egy hidegfront, amely a keleti részeket csak később, szerdán vagy csütörtökön éri el.

Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg kerüljük a direkt napfényt, gondoskodjunk a szabadban bőrünk megfelelő védelméről, viseljünk napszemüveget és szalmakalapot, ugyanis már 15–20 perc alatt is bőrpír keletkezhet a normál bőrtípusú embereknél is.

Kedden sok napsütés várható, az ország nagy részén 27 és 32 fok közé emelkedik a hőmérséklet, Szegeden mindez 31 fok lesz az előrejelzések szerint. A gomolyfelhőkből estig csak néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor, esetleg zivatar.

Kedd este hidegfront éri el a Dunántúlt,

egyre többfelé okoz majd záporokat, zivatarokat. Szerda reggelig helyenként 2025 mm csapadék is lehullhat, majd napközben egyre inkább a középső országrészben várható záporok, zivatarok kialakulása. A Dunántúlon ekkor jellemzően hűvösebb lesz, Szegeden viszont 27 fokot mérhetünk.

Csütörtökön már keleten is több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, nyugaton ugyanakkor szűnik a csapadék. Az ismétlődő záporokból, zivatarokból főként a középső és északi tájakon helyenként 50 mm-nél is több csapadék hullhat két nap alatt. A szél nyugaton már zivataroktól függetlenül is viharos lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet ekkor fordított lesz: Szegeden mindössze 25 fok lehet.

A hétvégéhez közeledve egyre kevesebb zápor, zivatar várható.