Novák Katalin aláírta a sztrájkot ellehetetlenítő törvényt, a pedagógusok az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnának

Aláírta a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást Novák Katalin államfő, annak ellenére, hogy a tanári érdekképviseletek azt kérték tőle: a szöveget küldje el az Alkotmánybíróságnak normakontrollra írja a Népszava.

A lap emlékeztet, a módosítót május 24-én fogadta el a parlament kormánypárti többsége, a Magyar Közlönyben pedig mindössze egy nappal azután jelent meg a kihirdetett törvény, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra szerette volna bírni az államfőt.

Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését – mondta a Népszavának a PSZ alelnöke. Gosztonyi Gábor úgy látja, az új Orbán-kormány az áprilisi választási győzelem utáni magabiztosságában a partnerség legkisebb jelét sem mutatja. A PSZ ezért a PDSZ-szel együtt fordul alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz.

A módosítás ugyanis törvényi szinten akadályozza meg, hogy a pedagógusok tantestületileg sztrájkba lépjenek.

Ez azt jelenti ,hogy egy esetleges “munkabeszüntetés” esetén például minden intézményben biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, az étkeztetést, csoportokat sem lehet összevonni, a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartani. Szükség esetén a sztrájkolókat is munkára utasíthatja az intézményvezető.

A sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak teljesen megtiltják a sztrájkot. A kormány ezzel korábbi bírósági határozatokkal is szembement, amelyek kimondták, az ilyen mértékű munkavégzés nem tartozhat bele a sztrájk alatti elégséges szolgáltatások körébe – írja a lap.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának azt mondta, amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet. Beszélt arról is, hogy a hamarosan folytatódhatnak a sztrájkbizottsági tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között. Ugyanakkor újabb sztrájkot az idei tanévben már nem valószínű, hogy szerveznek.