Kisfilmek mobiltelefonnal (X)

A Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Otvoreni Univerzitet Subotica (Szabadegyetem Szabadka), valamint a Belvárosi Mozi (üzemeltető: Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.) együttműködésében megvalósuló „Film art connects cross-border region (FILMYing) – A filmművészet összeköti a határon átnyúló régiót” HUSRB/1903/33/0102 projekt keretében 2022. januárjában indult és május 20-án zárult az a képzés, ahol a hallgatók a mindennapjaikban is gyakran használt kommunikációs eszközüket, a mobiltelefont használták filmek készítésére.

A modern filmkészítési technikák megváltozásának egyik ékes bizonyítéka, hogy már a kétezres évek elején megalakultak azok a fesztiválok, melyek a mobiltelefonos alkotásokra lettek kitalálva. Noha a nagy filmes produkciókhoz továbbra is komoly technikai háttér szükséges, egy jobb kamerával felszerelt okostelefon is alkalmas lehet filmkészítésre – ezt bizonyította az a 25 lelkes amatőr fiatal, akik az elméleti alapok megszerzésén túl a gyakorlatban is belekóstoltak a filmkészítés világába. 

Az oktatók között találjuk Bubryák István filmrendező, forgatókönyvíró, producert, Kovács Zoltán operatőrt, Nemes Tímea vágót és Szögi Lackó operatőr, rendezőt.

A 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon a magyar és szerb fiatalok közös műhelymunka keretében folytatják tovább tevékenységüket.

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben (a) Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

A cikk megjenelését a Kreatív Agytréning Nonprofit Kft. támogatta.