Gulyás Gergely: Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon árstopos üzemanyagot

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, emiatt különösen a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti. Visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani, miközben Európában 700900 forintos árak (ársapka nélkül itthon az átlagár 95-ös benzinnél 661 Ft/liter, míg gázolajnál 679 Ft/liter lenne) vannak magyarázta. Közölte: a visszaélések megakadályozására vezetik be péntektől azt, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük, hogy Magyarországon tankoljanak 480 forintos áron; a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

Mivel újabb gazdasági válság közeleg, válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy kézben tartsák a költségvetést és az államadósságot jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten. A politikus a Kormányinfón kiemelte: ragaszkodnak ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány (ezeket a jóslatokat azonban rendre nem lehet tartani). Közölte: a növekvő bevételeket főként extraprofit-különadókból fogják finanszírozni, de emellett a kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre, hogy elérjék a kitűzött hiányt.

A kiadáscsökkentést úgy akarják elérni, hogy egyrészt csökkentik a minisztériumok költségvetését, másrészt pedig az állami beruházásokat át kell ütemezni, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni magyarázta. Nagy Márton hangsúlyozta: nem veszik el a profitot, az extraprofitot vonják el, ezért nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál. Ezt azonban nem tudni, miként tennék, semmi konkrétum nem hangzott el ezzel kapcsolatban.

Nagy Márton a Népszava kérdésére elmondta, a két létrehozott alapba 900 milliárd forintot fizetnek be. 700 milliárd megy rezsivédelmi alapba, 200 milliárd pedig a honvédelmi alapba. Sok tételből fog összejönni a plusz 100 milliárd, ami még hozzájön a 800 milliárd extraprofit-különadóhoz a kormányinfón elhangzottak szerint. Többek között emelni fogják a jövedéki adókat dohánytermékek és alkohol esetén, a népegészségügyi adót, és változni fog a céges autók adózása is. Részleteket még nem árult el a gazdaságfejlesztési miniszter.