Már 131 éve is azt ígérték, hogy utolérjük Ausztriát

Lázár János csütörtöki bizottsági meghallgatásán egy ismerősen csengő ígéretet tett: 2030-ra utolérjük Ausztriát. Ezt az erről szóló cikkünkben is kiemeltük, hiszen már korábban is hangoztak el ilyen mondatok, épp előző nap is egy. A hvg.hu viszont egyenesen azt írja, hogy már 131 éve is megígérték ugyanezt.

A lap azzal kezdi, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterjelölt meghallgatásán azt mondta, a cél az, hogy 2030-ra Magyarország elérje az EU fejlettségi szintjének 100 százalékát, ehhez szerinte minden évben az EU átlagánál 3,5 százalékkal nagyobb növekedést kell elérni. Egy napra rá Lázár János a saját miniszterjelölti meghallgatásán már visszatért ahhoz, hogy Ausztriát kell utolérni a következő nyolc évben. A hvg.hu cikke emlékeztet, Orbán Viktor 2017-ben még egyenesen azt ígérte, hogy 2030-ra már le is hagyjuk a sógorékat.

Nem ezek viszont az egyedüli, ilyen témájú ígérgetések. A lap az Arcanum archívumában keresett rá az „utolérjük Ausztriát” kifejezésre, ahol a legrégebbi találat a Székely Nemzet 1891. július 9-i száma. Igaz, ott még egy nem a gazdaság fejlődéséről volt szó: „Úgy lászik nemsokára utol érjük Ausztriát a czivilizáczióban. Kilátásban van ugyanis, hogy Budapesten is fognak nemsokára lóhust is mérni. Ez egyébként fontossággal bír ugy nemzetgazdasági mint ipari és a szegényebb néposztálynak élelemmel való ellátása tekintetéből.” Majdnem száz évvel később,

  • 1988-ban a Magyar Ifjúság viccelődött azon, hogy a fiatal olvasó „legföljebb a határban rügyezett még”, amikor kitalálták azt a tizenöt éves tervet, amiben „sok szép vágy bennefoglaltatott. Például hogy a ’80-as évek közepére utolérjük Ausztriát”.
  • 1993-ban az akkori pénzügyminiszter, Szabó Iván azt prognosztizálta, hogy 2004-re érjük utol Ausztriát,
  • 2005-ben viszont már Kóka János vázolta fel, hogy ha az akkori növekedési ütemet tartjuk, akkor 2021-re leszünk osztrák szinten.
  • 2017-ben aztán Orbán Viktor fentebb már említett 2030-as ígéretét tette,
  • Matolcsy György 2018-ban mondta azt, hogy 2050-re érhetjük utol az osztrák fejlettségi szintet.

A hvg.hu azt is kiszámolta, hogy különböző becslések alapján ezek egyáltalán nem igazak, hiszen több olyan feltételnek is teljesülnie kell, amely nem ideális, például épp jól teljesített a magyar gazdaság, az osztrák vagy az EU-s pedig ennél egy kicsit gyengébben. Azonban reálisabb számításokkal, ha a trend nem változik, akkor olyan 2091 és 2110 között érnénk utol egy főre utó GDP-ben, reál GDP-ben viszont akár 2061-re is.

Azonban egy nem háborús helyzetben is csak nagyon elnagyoltnak számít az öt évnél távolabbra tekintő előrejelzés, azt pedig megmondani sem lehet, milyen lesz a világ 2061-ig, 2091-ig vagy épp 2110-ig.