Karácsony Gergely alig várja a közös munkát Lázár Jánossal, Budapest semmilyen érdekében álló beruházást nem fog megakadályozni

Mint ismert, Lázár János lesz az új építésügyi és beruházási tárca élén az új kormányban, így hozzá tartozik majd Budapest fejlesztése is, bár Paks II. beruházását nem ő kapja. Minderről csütörtökön hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Az RTL Híradója erről kérdezte KArácsony Gergelyt, Budapest ellenzéki főpolgármesterét.

Az RTL Híradónak most úgy nyilatkozott a főpolgármester a Lázár Jánossal való együttműködésről, hogy semmilyen beruházást nem akadályoznak meg, ami a város és az ország gyarapodását szolgálja: „Bárkivel együtt tudok dolgozni, aki szeretné Budapestet fejleszteni”. Karácsony Gergely szerint a kormánynak megvan a joga arra, hogy kialakítsa, milyen formában és milyen személyekkel akar dolgozni. A fő kérdés az, hogy Budapestben ellenfelet látnak, vagy szövetségest abban, hogy Magyarország fejlődjön és gyarapodjon. A főpolgármester azt mondta,

alig várja, hogy elkezdjék a közös munkát Lázár Jánossal, és a főváros semmilyen beruházást nem fog megakadályozni, ami a város érdekét szolgálja.

„Számomra természetesen önmagában az, hogy betonozunk és építkezünk, nem önérték. Olyan beruházásokra van szükség, ami Budapest és az ország gyarapodását szolgálja” – mondta Karácsony Gergely hozzátéve, hogy ebben lehet majd véleménykülönbség, de ő Budapest fejlődésében érdekelt. „Nem azért kaptam a megbízásom a budapestiektől, hogy valami ne legyen, hanem azért, hogy legyen. Tele vagyunk tervekkel és biztos vagyok abban, hogy ezek nagyon nagy része olyan, amit a kormány is támogatni fog” – vélekedett.

Azt mondta, hogy a Liget-projektnek is vannak olyan elemei, amelyekkel egyetért a főváros: ilyen a közlekedés átalakítása, P+R parkolók építése, a park rekonstrukciója. Az oda tervezett épületeket viszont Budapest más pontjain látná szívesen. Említette még a Biodómot: szerinte a kormány és a főváros vezetése is abban érdekelt, hogy ez a beruházás megvalósuljon. A Biodómot az előző városvezetés teljes mértékben állami forrásból finanszírozta, ma félkészen áll, és a fővárosnak nagyjából egymilliárd forintot kell költenie az állagmegóvásra.

„A mi hozzáállásunk az, hogy a kormányban mindig szövetségest kerestünk. Nekem sajnos csalatkoznom kellett az előző parlamenti ciklus második felében, mert miközben én próbáltam szövetségest találni a kormányban, egyre több politikai támadást kellett kivédenünk. Nagyon örülök annak, ha az új kormánnyal új alapokra tudjuk helyezni a kapcsolatunkat” – mondta Karácsony Gergely.

Arra, hogy Lázár János szerint az a cél, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, azt reagálta: Budapest ebben rengeteget tud segíteni, és nélküle biztosan nem is fog sikerülni.