Nyár közepére 800 forint lehet egy kiló kenyér az alapanyagok drágulása miatt

Az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal drágult az étkezési búza termelői ára: május első hetében átlagosan 134,9 ezer forintos tonnánkénti áron kereskedtek vele – írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján az Agrárszektor.

Ebben az árban sem az áfa, sem a szállítási költségek nincsenek benne azonban, utóbbi ráadásul jelentősen növekedett írja a hvg.hu. A lap megemlíti, hogy az étkezési búza mellett hasonlóan a takarmánybúza is drágult, méghozzá 81 százalékkal egy év alatt. Az áremelkedés hátterében elsősorban a háború miatt kialakult szállítási nehézségek vannak, de a romló betakarítási kilátások is hozzájárulnak, így az egész világot érintő problémáról van szó.

Mindez pedig jelentősen befolyásolja más termékek árát is: a kenyér például nincs árstop alatt. A hét elején a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója már arról beszélt, hogy nyár közepére 800 forint fölötti ár sem elképzelhetetlen egy kiló kenyér esetében. A búza és a kukorica drágulása azonban az élelmiszerek nagy részére kihat, hiszen a takarmányozás miatt minden állati eredetű terméknél is megjelenhet a tejtől a párizsiig ez az áremelkedés.