Márki-Zay Péter az oknyomozó cikkből tudta meg, hogy a stábja a háta mögött trükközött

Márki-Zay Péter hosszasan reagált Facebook-oldalán egy bejegyzésben arra a Direkt36 által megírt történetre, amely többnyire róla szólt az ellenzéki kampány összeomlása mentén. Az igencsak terjedelmes, de annál érdekfeszítőbb cikket mi is szemléztük.

A hódmezővásárhelyi polgármester reakcióposztja ÖRÜLÖK, HOGY CSAK ÉN HIBÁZTAM, MINDENKI MÁS TÖKÉLETES VOLT” címmel jelent meg a közösségi oldalán. Ebben azt írja, hogy az oknyomozó cikkből legalábbis ezt tudta meg, azon túl, hogy még őt is hogyan vágta át a háta mögött a stáb egyes esetekben, amin az egykori miniszterelnök-jelölt is megütközött.

Ezzel például arra is utalt, amikor a kampány során három körben terveztek kiadni egy újságot. Amikor Márki-Zay meglátta az első lapszámot, neki nem tetszett, mert nem volt elég bulváros. A kampánystáb egyes tagjai és a pártok képviselői azonban nem értettek egyet Márki-Zayjal, így elkészítették mindkét verzióban a lapot, de Márki-Zaynak azt mondták, hogy csak a bulvárformátumú lap jelent meg. Arra is ügyeltek, hogy ha a jelölt ellátogatott valahova, akkor mindig csak az ő verziója legyen kinn a pultokon, és figyeltek arra is, hogy a Márki-Zayhoz közel álló MMM-esek se tudjanak meg semmit a kétféle újságverzióról.

Márki-Zay mostani reagálásában leírta azokat a pontokat, melyekről szerinte „nem szól a cikk”. Mint mondta, a kétharmad ellenére vannak pozitívumai az ellenzéki összefogásnak:

  • többek között tartottak előválasztást, ahol 106 közös jelölt személyéről döntöttek,
  • először kampányolt közösen a hat párt,
  • 400 milliós mikróadománygyűjtést hoztak tető alá,
  • 27 ezer szavazatszámlálót delegáltak az ország 11 ezer pontjára, és
  • három roma képviselőt küldtek a parlamentbe.

„Most először félt valóban a Fidesz és Orbán a bukástól, még a választás napján is” – fogalmaz Márki-Zay. Elismeri továbbá, hogy voltak rossz mondatai a kampány során, de ezek nem indokolják a 20 százalékos különbséget. A vásárhelyi polgármester szerint erre elsősorban a hatalmas fideszes túlerő a magyarázat.

Szerinte arra a cikk nem tért ki, hogy az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra. Négy éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra, továbbá hónapokig ellene kampányoltak, ráadásul „a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem” – emlékeztetett. Márki-Zay több helyreigazítással is él a cikkben elhangzottakkal kapcsolatban. Mint azt állítja,

  • a Kész–Tóth–Ruff baráti kör két tagját korábban ő maga kérte, hogy vállalják el a kampánya vezetését, amit visszautasítottak. Kész Zoltán viszont az egész kampányában aktív volt, külügyi szerepben.
  • A cikkben idézett parázs vita (melyen a pártelnökök közlik a miniszterelnök-jelölttel, hogy el kell felejtenie a hetedik frakciót, aki ezek után faképnél hagyja őket) valójában a roma képviselőknek biztosított befutó helyekről szólt.
  • A hetedik frakciót a béke kedvéért engedte el, nem a pártok nyomására.
  • A napi kampánykérdésekben nem ő, hanem a „már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők” döntöttek.
  • A közös lista miatti pártvitákba egyáltalán nem szólt bele (a három roma képviselőt leszámítva).

Szerinte talán a legszánalmasabb része a cikknek a «biológiai szükségletek» felemlegetése, ami még ha igaz is, teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz, és egyértelműen lejárató célzatú. A bejegyzése végén a Caps Lock beragadása mellett azt írta, hogy büszke a kampányára és a kampányban dolgozókra, valamint hozzáteszi, hogy azt hazugságok és árulások, kiszivárogtatások és beépített ügynökök is nehezítették.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Márki-Zay Péter Botka László tanácsadójának: „Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit!”

Egy egészen hosszú, de annál inkább érdekfeszítő cikket hozott le a Direkt36 kedden, amely a Telexen is megjelent. Ebben nagyjából személyes és belső körökből származó sztorikkal járják körbe azt, hogy miként bukott el ilyen csúfosan az ellenzék az idei választáson. Ami még meglepőbb, hogy ebből többek között a Márki-Zay Péter körüli furcsaságok is teljesen más színezetet kapnak, valamint értelmet nyer az is, miért történt nemrégiben Hódmezővásárhelyen a leszámolás.