A megbízható olajszűrő fontossága az autóban (X)

Miért van szükség olajszűrő használatára annak érdekében, hogy az autó működése kifogástalan maradjon? Ha már az olajszűrő beszerzése a cél, milyen szempontok mentén választhatunk minőségi és megbízható darabot? A cikkben ezeknek a kérdéseknek nézünk majd utána.

Az olajszűrő fontosságához célszerű értelmezni a motorolaj hasznosulását

Sokszor talán nem is gondolunk bele, hogy az autónkkal közlekedve mennyire összetett mechanizmus megy végbe a motorháztető alatt. Ahhoz, hogy ez a folyamat zavartalanul történjen, bizony a motorolaj megléte is lényeges.

Nem beszélve az OlajShop.hu olajszűrő kínálatában elérhető opciókról. Tudniillik a motor működésének egyik sajátossága, hogy egymással szorosan érintkező alkatrészek dolgoznak nagy intenzitással.

Mindez akkor tud probléma- és törésmentesen megvalósulni, ha az olaj megfelelő kenést biztosít folyamatos jelleggel. Ezzel együtt nem elhanyagolható körülmény az sem, hogy ez a fajta intenzív mechanizmus hőmérséklet-növekedést eredményez.

Miért lehet szükség az olajszűrő alkalmazására az autóban?

A motortérben konstans jelleggel kenést biztosító motorolaj ugyebár menet közben felhevül. Ez a fajta hőmérsékletnövekedés azt fogja eredményezni a motortérben, hogy az egymással érintkező alkatrészekből apró darabok le fognak válni.

Ezek szemmel alig érzékelhető porszemnek is alig felelnek meg. Viszont ahogy a mondás tartja, sok kicsi bizony sokra megy. Minél több kilométert teszünk meg, a motortérben ezekből a részecskékből egyre több gyűlhet össze.

Márpedig a finomra hangolt mechanizmusnak nagyon nem tesz jót, ha ezek a szemcsék nemkívánatos helyre kerülnek. Az olajszűrő célzott alkalmazásának lényege pontosan abban rejlik, hogy ezt sikerüljön proaktívan elkerülni.

Milyen tényezőkre alapozva választható minőségi és megbízható olajszűrő az autóba?

Nem nehéz talán belátni azt, hogy túlságosan sok minden nem igazán jöhet szóba a választást tekintve. Majdhogynem a gyártó kiléte számít az egyedüli és legfontosabb faktornak akkor, ha minőségi és mindenekelőtt megbízható olajszűrőt keresünk.

Már csak az merülhet fel kérdésként, hogy melyik gyártó, illetve brand hozzáadott értékében bízhatunk leginkább. Ebből a szempontból bátran ki lehet azt jelenteni, hogy a Bosch olajszűrők még a legritkább esetekben sem okoznak csalódást.

Érdemes megkérdezni akár erre vonatkozóan néhány, a témában jártasnak számító szakembert. Jó eséllyel meg fogják erősíteni, hogy a Bosch korrekt választással érhet fel, amennyiben az olajszűrő kiválasztását hosszú távon szeretnénk megoldani.

Apropó, hosszú táv. Azzal nem árt előre számolni, hogy az olajszűrőt bizonyos időközönként cserélni ajánlott. Ennek a javasolt gyakoriságáról pedig leginkább autószerelőkkel javasolt konzultálni.